Ingyenessé tenné a bankkártyás tranzakciókat az Együtt-PM

2014. január 21. 13:34

A Scheiring Gábor által benyújtott javaslat ingyenessé tenné az összes lakossági bankkártyás és hitelkártyás tranzakciót, álláspontjuk szerint ugyanis az ingyenes készpénzfelvétel háttérbe szorítja a kártyás fizetéseket, a készpénzforgalom pedig növeli a feketegazdaságot és többletköltségeket okoz.

2014. január 21. 13:34

Az Együtt-PM színeiben politizáló Scheiring Gábor kedden törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek, amellyel ingyenessé tenné az összes lakossági bankkártyás és hitelkártyás tranzakciót – ezt Tordai Bence, a választási szövetség képviselőjelöltje jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus azzal folytatta, hogy a kormányzat szükségtelenül vezette be a tranzakciós illetéket, ami „a lakosságot sújtotta”, mert a banki terheken keresztül számukra okozott költségnövekedést. A Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja egyúttal emlékeztetett arra, hogy hétfőn járt le az a határidő, amíg igényelni lehetett a havi kétszeri ingyenes bankkártyás készpénzfelvételt, 150 ezer forintos értékhatárig.

Az Együtt-PM javaslata viszont abból indul ki, hogy az ingyenes készpénzfelvétel miatt háttérbe szorulnak a kártyás fizetések – közölte. Hozzátette: várhatóan nőni fog a készpénzforgalom, ami egyfelől növeli a feketegazdaság részarányát, másfelől pedig adminisztrációs és biztonsági költségeken keresztül körülbelül százmilliárd forint társadalmi költséget okoz.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
S0ma
2014. január 21. 17:22
Horváth Csabi is ingyenessé tenné a BKV-t. Horn meg a nyugdíjasokat hajóztatta, repültette volna ingyen. Inkább azért harcolna, hogy ne legyen kötelező bankot igénybe venni azoknak, akiknek a fizetését kötelező odautalni. Már várom, melyik okos kampányol az ingyen kenyérrel és hússal. Ingyenország leszünk, ha még előhúznak pár bolondot a kalapból. Gondolkodás one, vagy éppen ciki lenne a támogatók miatt, akkor jön a parasztvakítás.
Berecskereki
2014. január 21. 14:34
Van logika benne amit az Együtt-PM kommunikál, de más formában. A tranzakciós illeték nem más mint adó. A banki tevékenység az ügyfelek részére pedig szolgáltatás. Mivel az tranzakciós illeték alapja a forgalom, ezért azt is mondhatjuk, hogy forgalmi, fogyasztási adó, csak másnak nevezik, mivel a fogyasztási adónál – ÁFA – nem lehet a jelenleginél több kulcs és a meglévő kulcsok közé nem lehet besuvasztani. Amennyiben szolgáltatást adóztatnák ÁFA kulccsal akkor az adó alapja a szolgáltatás értéke lehetne, amit a bank felszámol. Tehát számlavezetés, jutalék, stb. Jelen esetben a lakossági számlákra már adózott jövedelmek érkeznek, vagy hitelpénz, így ugyanazon jövedelem kétszer van adóztatva, a hitelpénz adóztatása pedig a hitel költségeit növeli. Így, ha úgy fogjuk fel, hogy a tranzakciós adó egy burkolt fogyasztási adó, akkor a jövedelem és a hitel kétszer van adóztatva. Egyszer amikor igénybe veszem a saját pénzem, egyszer pedig akkor amikor fogyasztásra költöm. Mi lehetne a megoldás? 1. A banki tevékenység, mint szolgáltatás ÁFA köteles lenne és a megfelelő kulccsal a szolgáltatás költsége adózna. 2. Amennyiben a jelen rendszer maradna, a számla/számlák összevont forgalma lenne az illeték alapja, kedvezményként pedig csökkenne havonta az alap 150.000 Ft.-al, függetlenül attól, hogy kp. felvétel, vagy vásárlás történik. Kiegészítésül annyit, hogy figyelembe kellene venni a folyószámla-, áruvásárlási hitelt is. A jelen formájában számomra kérdéses, hogy nem ütközik e uniós jogszabályokban. Ennek is érdemes lenne utána nézni.
Akitlosz
2014. január 21. 13:57
A bankforgalom pedig növeli az állampolgárok kiszolgáltatottságát úgy az állam, mint a bankok irányában, emellett jelentős többletköltséget is okoz. Az államérdek vagy a közérdek a fontosabb, ez itt a kérdés. A politikusoknak nyilván az államérdek, hiszen ebből élnek, a köznek viszont a közérdek. A bankok nem nyújtanak semmilyen olyan "szolgáltatást", amire az embereknek valóban szükségük lenne. Ők fizetnek azért, hogy a bankban tarthassák a pénzüket, gyakorlatilag kötelezően. A bank csupán megcsapolja a jövedelmüket. Azért akarják a készpénzt megszüntetni és minden pénzt a bankokba kényszeríteni, mert így az államhatalom könnyebben tud uralkodni a népen. Ha valakit ki akarnak zárni a társadalomból, vagy kitör a forradalom, akkor egyszerűen csak zárolják a bankszámlákat. A bankoknak pedig azért fontos, hogy minden pénz náluk legyen, mert így minden ügyfelükön keresnek, s használják az ügyfeleik pénzét. De szerencsére létezik az arany.
bookmark
2014. január 21. 13:53
Vissza az egész a bánkártyás tranzakciókat tenné ingyenessé. Ok, én néztem el. Annak már van értelme. Ami a bankoknak jó, azt akarjak az ellenzék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!