Civil alapon közpolitizálni

2014. január 29. 10:19

A pártpolitikusok nem kikerülhetők, mivel náluk a jogalkotói lehetőség. Interjú.

2014. január 29. 10:19
Gulyás Márton

Mit lehet elérni a protestálással?

Ez állampolgári kötelesség. Káros, hogy a holokausztot zsidóügynek fogják fel, mikor ez a tragédia arról szól: a magyar állam és annak közalkalmazottai, polgárai részt vettek a magyar állampolgárok meggyilkolásában. Fontosnak tartom, hogy nem zsidó reprezentánsként szolidaritást mutassak. Ahogy például az oktatás kérdése sem kizárólag a pedagógusoké és a trafikügy sem a trafikkárosultaké. A demokráciában lehetőség van a tiltakozásra, ami nem csak ökölrázásról, nácizásról vagy Facebook-posztról szól. Ha így, akkor így kell érvényesítenünk a kérdések tematizálását, az élő diskurzust, amelyre jelenleg a kormány nem hajlandó. Erre persze a közmédia lenne a megfelelő médium, ha normálisan működne.

Akcióira  azon kívül, hogy lebunkózzák  nem sok kormányreakciót kapott. Nem kezdődött vele értelmes párbeszéd sem.

Pont a Holokauszt Emlékközpont előtt Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója hívott meg egy beszélgetésre. Lehet úgy viszonyulni ezekhez a helyzetekhez, hogy így kerülhetünk közös platformra. (...)

Felteszem, megkereste jó pár párt.

Persze, folyamatosan keresnek, de nem állnék be egyikbe sem, nem csak azért, mert sok tisztességes szándékú politikust bedaráltak a pártok. Úgy gondolom, civil alapon érdemesebb közpolitizálni. A jövőt a független aktivisták közösségében, reagálásaiban látom, szervezetlen ugyanis a magyar társadalom, az érdekképviseletek és a közélet.

A Tranzit.hu független aktivistákból, művészekből álló szervezet, amely hétfőn az NKA-ról és az MMA-ról tartott akciónapot úgy, hogy a felszólalók közé nem, csak a fórumozók közé engedte az NKA jelenlegi alelnökét, L. Simon Lászlót. Ez lenne az a kommunikáció?

Szerintem ez hiba volt, ezt ott is elmondtam. Sajnos én is figyelmetlen voltam mint a levelezőlista tagja, és nem tudatosítottam magamban a napirendet, ezért csak megkésve reagáltam L. Simon részvételének a kérdésére. Mindig a párbeszédet támogattam, a Gój Motorosokkal szintén én kezdeményeztem „leülést”. Ez egy épülő folyamat, fel kell ismerni a közös tér lehetőségét. A pártpolitikusok nem kikerülhetők, mivel náluk a jogalkotói lehetőség. Ráadásul egy ilyen fórumon a gondolkodásukat talán kicsit befolyásolhatjuk az érveinkkel.

És hogy látja, a jelenlegi kulturális közeg mennyire változtatható?

Pont ezek miatt van szükség arra, amit a Tranzit csinál  a gyerekbetegségeivel együtt. A kortárs képzőművészeti szakmának a képviselőivel döntéshozatali és cselekvés-előkészítő közösségi platformot hozott létre, amely a hatékony érdekérvényesítés formáinak és kereteinek átgondolását célozta meg. Ezt hiányolom a színházi szakmából. Képeznünk kell magunkat, erős érdekképviseletet formálni. Nyolc-tíz éves távlatban gondolkodni, és megvárni egy fogékonyabb politikai szituációt. Addig is az a feladat, hogy beszéljünk azokkal, akik szívesen cselekednek, de eszköztelenek.

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2014. január 29. 15:28
Teczár Szilárd szinvonala. Ezeknél a szabadságdílereknél, jogkufároknál, másságkommandósóknál szemfényvesztőbb banda nincs.
OberEnnsinnen
2014. január 29. 14:21
Lépj túl kétségeiden, állj be végre Gyurcsány mellé: Minden gondod megoldódik. Nézd meg a Niedermüller, a Vadai Á., a Molnár Csaba kifejezően nyugodt arcvonásait, ahogy harcosan néznek a gyurcsányi demokrácia világító fényének irányába! Ott nem kell majd ennyit nyöszörögni. Csak a pályázaton nyert zsozsót kell felvenni, s minden happy. Markó Iván sem lesz már ellenséged....
NeMá
2014. január 29. 13:20
Mi lenne ha nem bekiabálgatnál, hanem elindulnál a választásokon, hogy kér a protestálásodból, a közösséged? Tudod nem az a demokrácia, hogy minden félkegyelmű szót kap, hanem szavazással legitimálják, hogy támogatnak, vagy nem!
ballibbukás 2014
2014. január 29. 13:05
Gulyás Márton egy aljas idióta, aki meggyalázza az áldozatok emlékét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!