Vajdaság: előrehozott választások, sőt az autonómia felülvizsgálata jöhet

2013. december 06. 13:55

Egyes szerbiai pártok előrehozott választásokat, mások az autonómia felülvizsgálatát várják, miután az alkotmánybíróság kimondta: a Vajdaság statútumának egyes pontjai nem egyeztethetők össze a szerb alkotmánnyal.

2013. december 06. 13:55

Az alkotmánybíróság csütörtökön közölte, hogy álláspontjuk szerint a Vajdaság alapdokumentumának számító statútum egyes pontjai nem egyeztethetők össze az ország alkotmányával, ugyanakkor a bírói testület fél évvel elhalasztotta a döntés hatálybalépését. Ez idő alatt a vajdasági és a szerbiai parlament összehangolhatja a dokumentumot Szerbia alaptörvényével. 

Az országos szinten hatalmon lévő, ám a vajdasági törvényhozásban ellenzéki Szerb Haladó Párt képviselői azt mondták, hogy az alkotmánybírósági döntéssel még egy lépéssel közelebb kerül a Vajdaság az előre hozott választások kiírásához. Djordje Milicevic, a vajdasági képviselőház haladó párti alelnöke szerint „ez a döntés megerősíti a tartományi választások szükségességét, annak érdekében, hogy az új parlament alkothassa meg az új hatásköri törvény, az új statútum és a finanszírozási törvény tervezetét, ezzel pedig a tartomány működése visszakerülne Szerbia alkotmányos és törvényes keretei közé”.

A Vajdasági Párt szerint a döntés inkább a tartomány autonómiájának megszüntetése felé mutat. Közleményükben azt írták, a döntés újabb indok lehet arra, hogy a Vajdaság köztársasággá váljon Szerbián belül.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hangsúlyozta: konszenzusra kell törekedni Újvidék és Belgrád között a Vajdaság statútumának megváltoztatásakor, vagyis a tartományi és a köztársasági szerveknek közösen kell megoldást találniuk a felmerült problémákra. Hozzátette: a következő fél év nem csak a statútumról kell, hogy szóljon, hanem a tartomány hatásköreiről és a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényről is. Ez a három elem tudja ugyanis csak nyugvópontra hozni a tartomány kérdését – szögezte le a vajdasági házelnök. 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. december 06. 14:05
Éljen a Vajdasági Köztársaság!
HSL
2013. december 06. 14:03
majd a finessz elárulja a vajdasági autonómia ügyét is, mint az erdélyit is anno: http://www.origo.hu/nagyvilag/20040726orban.html itt is majd simán megszavazzák a szerb eu tagságot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!