Gyed extra: az édesanyák mellett áll a kormány

2013. december 12. 15:34

A gyed extra bevezetésével a jövőben a nőknek nem kell választaniuk a gyermekvállalás és a munka között – mondta Csöbör Katalin, a Fidesz országgyűlési képviselője. Akkor is a nők mellett áll a kormány, ha több gyermeket szeretnének.

2013. december 12. 15:34

A gyed extra bevezetése a gyermekvállalás ösztönzését célozza, a kormány ezzel az intézkedésével ismét bebizonyítja, hogy a nők, az édesanyák és a család mellett áll – mondta Csöbör Katalin, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtöki, miskolci sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott: a jövőben az édesanyáknak nem kell választaniuk a munka és a gyermekvállalás között. A gyed extra ugyanis ösztönzi a gyermekvállalást, segíti a gyermeknevelést, és a kisgyermekes szülők munkavállalását is támogatja. Ezzel az intézkedésével a kormány egyszerre célozza a munkahelyteremtést és a demográfiai problémák kezelését – fűzte hozzá.

Kifejtette, a nők mellett állnak akkor is, ha több gyermeket szeretnének. Testvér születése esetén ugyanis gyermekenként válik jogosulttá a szülő az ellátásokra. Támogatják a nőket a gyermekvállalásban akkor is, ha tanulnak. Január 1-jétől azok az egyetemisták, akik a szülést megelőző két évben két aktív félévet töltöttek a felsőoktatásban, a gyerek egyéves koráig gyedet, majd gyest kapnak. A Miskolci Egyetemen 5221 nő tanul nappali tagozatos hallgatóként, vagyis valamennyiük előtt nyitott a lehetőség a tanulásra és a gyermekvállalásra is.

Demeter Ervin kormánymegbízott kitért arra, hogy a jelenleg hatályos szabályok szerint a gyed ideje alatt nem lehetett dolgozni, a gyes mellett pedig – a gyermek egyéves kora után – legfeljebb heti harminc órában. A gyed extra ezen is változtat, korlátlanul engedélyezi a munkavállalást a gyermekgondozási ellátások mellett a gyermek egyéves korától. A megyében a gyed 3606 családot érint.

Mint mondta, a kormány megbecsüli a nőket akkor is, amikor visszatérnek a gyedről vagy a gyesről. A munkavédelmi akció részeként adókedvezményt kapnak ugyanis azok, akik kisgyermekeseket foglalkoztatnak. A gyesről visszatérő munkaerő után 3 évig 100 százalékban, további 2 évig 50 százalékban mentesülnek a foglalkoztatók a szociális adók alól – tette hozzá Demeter Ervin.

Országos szinten 30 ezer családot tudnak ezáltal támogatni, helyi szinten ez 2100 édesanyát és családot érint – jegyezte meg.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2013. december 12. 21:55
A gyerekvállalás ösztönzése tényleg prioritásnak tűnik, mert bevetette kormány a nehéztüzérséget is. Ezek komoly támogatások ill. kedvezmények, a program egésze kb. évi 70 milliárd forintba kerül. Ennek már biztos lesz hatása, bár én azt hiszem, még másra is szükség van - részben kormányzati intézkedésre, részben kedvező gazdasági feltételekre, mondjuk: - bölcsöde-óvodafejlesztés - gazdasági növekedés, biztosabb munkahelyek
tabakur
2013. december 12. 21:43
2011 előtt dolgozhattak az anyák a gyed mellett. Aztán 2011 tavaszán ez megszűnt. Most majd újra lehet. Ügyes.
liberálzöld.
2013. december 12. 21:06
Az jó, ha az édesanyák mellet áll. Éléggé távol persze. Csak meg ne védje őket. Mert akkor vége az édesanyáknak.
kukagyerek
2013. december 12. 18:15
"Gyed extra: az édesanyák mellett áll a kormány" ................ Hogy miért nincsenek minden félévben parlamenti választások!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!