Százezer közmunkást taníttat a kormány a télen

2013. november 29. 16:31

A programban résztvevő közmunkások négy hónapon át járhatnak iskolába, és mellette megkapják a 49 ezer forintos juttatást is. Januártól pedig a családi adókedvezményt is érvényesíthetik a közmunkások.

2013. november 29. 16:31

Százezer ember járhat iskolába a közmunkaprogramban résztvevők közül négy hónapig a téli időszakban, miközben megkapják a 49 ezer forintos juttatást – jelentette be az emberierőforrás-miniszter a Jezsuita Roma Szakkollégium szimpóziumán pénteken Budapesten. A nemzeti társadalmi felzárkózás stratégiáról tartott előadásában Balog Zoltán kiemelte: ezek a közmunkások január 1-jétől érvényesíteni tudják a gyermekeik után járó adókedvezményt is. Hangsúlyozta: százezer ember vehet részt az állam pénzén, elsősorban EU-s forrásokból többek között alapkompetencia-képzésben, így ha adott esetben nem fejezte be az általános iskolai tanulmányait, megteheti azt.

Balog Zoltán rámutatott: kultúra nélkül felzárkózás sincs, a hit pedig része a kultúrának, illetve a kultúra része a hitnek. Megjegyezte: a társadalmi felzárkózásban a kormányzat legfontosabb partnerei az egyházak, amelyektől a legtöbb segítséget kapták, emellett pedig némi kritikát is. Ugyanakkor az egyházak adósai a cigány közösségeknek, mert sokáig nem ismerték fel, hogy saját eszközeikkel élniük kell a roma közösség felzárkóztatásban – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra: fontos a romák diplomához juttatása, hogy kialakuljon az értelmiségük, jelenleg csak a 0,8 százalékuk rendelkezik diplomával. „A keresztény roma szakkollégiumok útja nagyon jó út”, a szakkollégisták pedig példát jelenthetnek a roma fiatalok számára arra, hogy fel lehet zárkózni – fogalmazott.

Beszámolt arról, hogy a Központi Statisztikai Hivatal idevágó népszámlálási adatairól jövő tavasszal rendeznek konferenciát. Elmondta, hogy minden látszat ellenére megindult a többségi és a kisebbségi társadalom családmodelljeinek közeledése, ami azt jelenti, hogy a mélyszegénységre jellemző nagycsaládmodell visszaszorulóban van a romák körében is, a két-három gyermeket vállalók száma emelkedett a sokgyermekesek helyett.

Ismertette: az egy emberre jutó lakás alapterülete a romák körében 18,3, az egész lakosságon belül pedig 28 négyzetméter, tíz éve a cigányság körében ez az adat csak 13 négyzetméter volt. Lakásban található WC-vel a cigányság 67 százaléka, az összlakosságnak pedig 94 százaléka rendelkezik. A cigány emberek 22 százaléka él nagycsaládban, ugyanez 2003-ban 29 százalék volt, míg a teljes lakosságnak mindössze 5 százaléka vállalja jelenleg a nagycsaládi életet. A felmérés szerint a romák 77,4 százaléka dohányzik, az összlakosságnak azonban csak a 31 százaléka, és a várható élettartam még mindig 8-10 évvel alacsonyabb, mint az összlakosság körében, ahol a bizalom tekintetében az egyházak sorrendben hátul, míg a romáknál az első helyen állnak – sorolta Balog Zoltán.

Az eseményen jelen volt mások mellett Réthelyi Miklós volt nemzetierőforrás-miniszter, Beer Miklós váci megyés püspök, valamint Kocsis Fülöp hajdúdorogi görög katolikus megyés püspök és Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök exarchája.

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
viki835
2013. november 30. 21:12
Ez csak alibi.Én is bekerültem.Nem vagyok kisebbségi,van szakmám .Hétfőtől mégis tanulhatok ötig számolni,szótagolva olvasni,s még köszönni és bemutatkozni is.
incze
2013. november 30. 04:30
Csak azt nem értem, hogy miért úgy fogalmaz az ember páter, hogy "százezer ember járhat iskolába a közmunkaprogramban résztvevők közül négy hónapig a téli időszakban", amikor minden anyag szerint ez HOLNAPUTÁNTÓL (dec.1. - márc.31.) már teljes gőzzel folyik. És miért beszél 100 ezerről, amikor a szervező inzézmény már csak 50 ezerről tud? "A 1704/2013. (X.8.) Kormány határozat alapján a nemzetgazdasági miniszter a Türr István Képző és Kutató Intézetet jelölte ki a téli közfoglalkoztatás keretében megvalósítandó alapkompetencia-fejlesztő képzések lebonyolítására. A 2013 decemberében induló téli közfoglalkoztatási program képzéseibe az Intézet összesen mintegy 50 000 fő bevonását tervezi." - http://www.tkki.hu/page.php?mid=183 A fenti helyen egyébként a képzés anyagai elérhetőek, és mindenkinek melegen ajánlom, főleg az "Életvitel" tananyagot, anélkül honnan tudná az ember, hogy pl. "kerüljük el a konfliktust, ha kialakult, akkor oldjuk meg". Nagyon megéri a 24 Mrd-ot (valakinek).
=nessuno=
2013. november 29. 22:47
Statisztika. Csökken a munkanélküliség, nő a foglalkoztatottság. Papíron. Pénz meg megy az elvtársak zsebébe.
thymian
2013. november 29. 21:47
"Felhívta a figyelmet arra: fontos a romák diplomához juttatása" Itt van mindjárt egy gyönyörű példány a diplomához JUTTATOTTAK közül. http://mandiner.hu/cikk/20131129_a_magyarorszagi_cigany_part_indul_a_valasztasokon Aztán említhetnénk mohácsivész viktóriát is. Diplomát szerintem szerezni lehet és nem ajándékba kapni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!