Támogatja a bányanyitás ellen tiltakozó zöldeket az EMNP

2013. szeptember 03. 18:25

Határozottan elítéli a Verespatakra tervezett ciános aranybányászatot az Erdélyi Magyar Néppárt, és minden eszközével támogatni fogja azokat a civil szervezeteket, amelyek a bányaprojekt ellen küzdenek.

2013. szeptember 03. 18:25

Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke keddi nagyváradi sajtóértekezletén elmondta: a beruházást közhasznúvá nyilvánító törvénytervezettel a román kormány Verespatakon olyan „enklávét” hozna létre, ahol Románia törvényei nem érvényesülnek. „Ez jogi merénylet” – tette hozzá. Rámutatott: az EMNP Romániában az egyetlen olyan bejegyzett politikai párt, amely határozott és egyértelmű állásfoglalást fogalmazott meg a ciános aranybányászat ellen.

Felidézte: a párt védnöke, Tőkés László európai parlamenti képviselő 2010-ben, Áder János akkori EP-képviselőtársához csatlakozva, a ciános bányászat uniós szintű betiltásáról terjesztett határozattervezetet az Európai Parlament elé, amit nagy többséggel el is fogadtak. „Sajnos az Európai Bizottság utána ezt fiókba dobta vagy elszabotálta, és sajnos az európai törvények nem vetnek gátat ennek az aranykitermelésnek, amely rendkívül veszélyes” – jelentette ki Zatykó Gyula.

Csomortányi István, a párt Bihar megyei elnöke azt mondta: az EMNP segíteni szeretné a Verespatak megmentéséért küzdő civil szervezeteket. Első lépésként magyarra fordították szórólapjaikat, amelyeket a magyar közösség körében is terjesztenek.

A bukaresti Egyetem téren hétfőn is folytatódtak a tiltakozások a verespataki ciántechnológiás bányaprojekt ellen, miután vasárnap összehangolt tüntetéseket rendeztek több romániai és külföldi nagyvárosban.

A kanadai többségi tulajdonban lévő Rosia Montana Gold Corporation 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni ciántechnológiás eljárással. A múlt héten a bukaresti kormány törvénytervezetet fogadott el a beruházóval kötendő új megállapodásról, amely növelné az állam részesedését a majdani haszonból, és nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítaná a verespataki beruházást.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!