Súlyosabb büntetést kaptak a Jobbik-szimpatizánsokra támadó romák

2013. szeptember 30. 18:48

A Debreceni Ítélőtábla hétfőn súlyosbította a Jobbik-szimpatizánsokra támadó sajóbábonyi romák ítéletét. Közösség tagja elleni erőszak miatt ítélték el őket.

2013. szeptember 30. 18:48

Súlyosbította szeptember 30-án, hétfőn a 2009-ben Jobbik-szimpatizánsokra támadó sajóbábonyi romák ítéletét a Debreceni Ítélőtábla. A vád közösség elleni erőszak, illetve rongálás, a másodrendű vádlottat pedig lőfegyverrel való visszaélés miatt is elítélték. Az ítélet a másodrendű vádlott esetében nem jogerős, a többiekében viszont igen. Az ötödrendű vádlottat közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt is bűnösnek találták.

Az idén májusban a Miskolci Törvényszék által a vádlottakra első fokon kiszabott 2 év 6 hónap és 4 év közötti szabadságvesztést tartalmazó büntetéseket a Debreceni Ítélőtábla 3 év 6 hónap és 5 év 4 hónap közöttire súlyosbította. A kilencedrendű vádlott büntetése első fokon jogerőre emelkedett, neki 2 év 6 hónapot kell fiatalkorúak börtönében töltenie.

Az elsőrendű vádlott ifj. L. Elemért, mint különös visszaesőt 3 év 6 hónap helyett 4 év 10 hónap börtönbüntetésre, a másodrendű L. Józsefet 3 év 3 hónap helyett 4 év 4 hónap fegyházbüntetésre, a harmadrendű id. L. Elemért, mint többszörös visszaesőt 4 év helyett 5 év 4 hónap fegyházbüntetésre, a negyedrendű B. Győző Elemért 2 év 9 hónap helyett 3 év 10 hónap börtönbüntetésre, az ötödrendű L. Csabát 3 év helyett 4 év 4 hónap börtönbüntetésre, a hatodrendű L. Róbertet 2 év 6 hónap helyett 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, a hetedrendű L. Sándort 3 év 8 hónap helyett 4 év 10 hónap fegyházbüntetésre, míg a nyolcadrendű M. László Sándort 2 év 9 hónap helyett 3 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélték.

Balla Lajos tanácsvezető bíró indoklásában elmondta, az ítélőtábla álláspontja szerint az elsőfokú bíróság helyesen és meglapozottan állapította meg a tényállást. A védői fellebbezések indoklásával nem értett egyet a másodfokú bíróság, mert a garázdaság bűncselekménye tényállásához képest a vádlottak magatartása olyan sajátos elemeket tartalmazott, melyek beleillenek a közösség tagja elleni erőszak tényállásába. A vádlottak magatartása alapvetően érintette és megzavarta Sajóbábony köznyugalmát. A lincselési hangulatot a készenléti rendőrség megjelenése szakította meg és az eset a bíróság megítélése szerint jóval súlyosabb következményekkel is járhatott volna – indokolta a súlyosbító döntést Balla Lajos.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. október 01. 06:58
Helyes!
Krupp Skya
2013. szeptember 30. 20:27
"Az elsőrendű vádlott ifj. L. Elemért, mint különös visszaesőt" Az MSZP-s életszínvonalat is be kéne már csukni az többszörösen visszaeső!
catalina9
2013. szeptember 30. 20:20
Mr. Richard Field Úr, nem kébe őket elvinni Csillebércre üdülni? No és hol van Jancsó Miklós, Konrád és a többi jóemberkedő akik anno a zámolyi romákat támogatták.
bsandor
2013. szeptember 30. 20:03
helyes,minek verekednek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!