Kövér: Az ellenzék félremagyarázta a szavaim

2013. szeptember 10. 21:27

Éppen az ellenkezőjét akarta mondani a rendeleti kormányzással kapcsolatban, mint amit próbálnak belemagyarázni a szavaiba – mondta Kövér László az Echo Tv Napi Aktuális című műsorában kedd este.

2013. szeptember 10. 21:27

Az Országgyűlés elnöke hétfőn az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta, érdemes lenne hosszú távon megfontolni, nem lenne-e jó nagyobb mozgásteret adni a kormánynak arra, hogy a mindennapi kihívásokra reagáljon, és lazítsanak azon, hogy mindent, a legrészletesebb szabályokat is törvénybe akarják iktatni. Azt tartaná normálisnak, ha a parlament csak a legalapvetőbb, garanciális szabályok megalkotására tartana igényt. Arra, hogy ez egyfajta rendeleti kormányzás lenne-e, annak rossz íze nélkül, igennel válaszolt.

Kövér László a tévéműsorban reagált Mesterházy Attila és Bajnai Gordon közleményére, amelyben a házelnöki posztról való távozását sürgették. Úgy fogalmazott: „amikor a hülyeség rosszindulattal párosul, annak a pusztító ereje több hirosimai atombombával felér”. Szerinte ugyanakkor a két politikus személyesen nem vett részt ennek a nyilatkozatnak a „farigcsálásában”, hanem az apparátusuk állította azt össze. Megjegyezte: egyik oldalon nyugodt, mert az ellenzéknek szemlátomást csakis ilyen műbalhéra futja, ugyanakkor szomorú is, mert úgy tűnik, hogy az értelmes beszélgetés a politika jövőjéről reménytelenné vált egyszer és mindenkorra.

Kiemelte: ő éppen az ellenkezőjéről akart beszélni, mint amit bele próbálnak magyarázni a mondanivalójába. Arról beszélt – és ezt fenntartja –, hogy huszonvalahány éve, mióta parlamenti képviselő az a gyakorlat, hogy az Országgyűlés olyan részletességű törvényeket alkot, és olyan életviszonyokat próbál meg törvényben szabályozni, amire ilyen részletességgel nincs szükség. Ennek a szabályozását meg kellene hagyni a végrehajtó hatalom, a kormány hatáskörében – mutatott rá Kövér László.

Elmondása szerint ő ezt fejtegette: azért, hogy a végrehajtó hatalom ellenőrzésére a képviselőknek több idejük jusson, meg kellene próbálni a munkát másképp elosztani. Úgy, hogy amit a törvényhozásban nem szükséges elvégezni, azt ne ők végezzék el, hanem hagyják a jogszabályalkotás alacsonyabb szintjére.

Arra a kérdésre, hogy ezáltal a kormány szabadabb kezet kapna-e, a parlament pedig egy ellenőrző funkciót, úgy válaszolt: bizonyos kérdésekben a törvények megkötik a kormányzat kezét, hogy az egyre gyorsabban változó életviszonyokra rugalmas válaszokat adjon. Erre az elmúlt három évben és az azt megelőző nyolc évben is volt példa – jegyezte meg.

A nemzetközi gyakorlatra vonatkozó felvetésre kiemelte: ez megközelítés, hozzáállás kérdése. Ahol a demokráciák nagyobb múltra tekintenek vissza, és kisebb a bizalmatlanság a végrehajtó hatalommal szemben, ott már kialakult az a mód, hogy a törvényhozásra csak olyan esetekben hárul törvényalkotási teher, amikor alapvetően megváltoznak az életviszonyok. Szerinte jobb sorsa érdemes energiák mennek el ilyen „idióta” adok-kapokkal, hogy lehitlerezik őt, lediktátorozzák a kormányt.

Ez időben jött figyelmeztetés arra, hogy milyen kampányra számíthatnak, ha valakinek még lett volna illúziója. Neki eddig sem volt azt illetően, hogy meg fog ismétlődni „a 2002-es mocskos kampány” amit az akkori baloldali ellenzék a Fidesz-kormánnyal szemben folytatott – mondta a házelnök.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vidorka
2013. szeptember 11. 14:27
Kövér dobta Kun Bélát s most Adolf Hitler a szellemi atyja! Kövér az a politikus aki ha kell képes még az apját vagy az anyját is lecserélni! Igazi gerinces magyar ..... vagy magyar gerinces? politikus!
Autofocus
2013. szeptember 11. 11:37
Valahol egyébként tényleg örömteli hogy a mocskos szocik és a többi fogalmatlan holdkóros csak ilyenekbe tud belekötni, mert hát bárhogy is fáj kis hülyéim, az egyszerű magyar választót nem érdeklik a jogtechnikai szakkérdések, függetlenül attól hogy adott esetben szakmailag igaza van-e Lacénak vagy sem (szerintem egyértelműen igen). Ez a fékezetten habzó szájú kaffogás egy ultragyenge próbálkozásnak behúzható, hogy mire számíthatunk a kampányban, de én csak drukkolni tudok, maradjatok meg ezen a szinten, és akkor én már tényleg csak egy jó kávét kérek.
Autofocus
2013. szeptember 11. 11:30
A Kövérnek (már megint) teljesen igaza volt. Aki nem érti, az vagy hülye, vagy nem akarja érteni mert szoci, esetleg mindkettő (a legtipikusabb eset). Ez egy jogalkotás technikai észrevétel volt, ha valamelyik baoromarcú bele akar ugatni, akkor minimum legyen tisztában a jogalkotási törvénnyel, a jogszabályi hierarchiával, az ezekhez tartozó kodifikációs technikákkal, a túl kazuisztikus szabályozás hátrányaival és utána pofázzon.
BőröndÖdön
2013. szeptember 11. 10:39
Állandóan félreértik ezt a derék,galamblelkű,költségtérítéses házelnököt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!