Továbbgyűrűzhet a Guardian-botrány

2013. augusztus 21. 09:50

A brit nemzetbiztonsági hivatal „nekiment” a Guardiannek a Snowden-dokumentumok miatt, de a lap a brit titkosszolgálatokról is nyilvánosságra hozná a birtokába jutott információkat.

2013. augusztus 21. 09:50

Mint arról már korábban hírt adtunk, a brit nemzetbiztonsági hivatal átvizsgálta a Guardian székházát, majd felügyelte annak alagsorában az Edward Snowdentől kapott adathordozók megsemmisítését. Alan Rusbridger, a Guardian főszerkesztője felháborodásának adott hangot hétfői vezércikkében, szerinte ez volt a lap és a brit sajtó történetének legbizarabb pillanata.

A brit igazságügy-miniszter, Damian Green szerint a hatóságok törvényesen jártak el az ügyben. „A rendőrség a törvények szerint járt el, azért, hogy megvédjen minket a terrorizmus veszélyeitől. A nyomozóknak jogukban állt eljárni az ügyben” ‒ mondta Green. A hatóságok ugyanis nemcsak átkutatták a Guardian székházát, hanem őrizetbe vették és kilenc órán át faggatták a lap egyik vezető riporterének élettársát. Elvették az élettárs minden adathordozóját, amelyen titkosított adatok voltak, miután egy Snowdennel kapcsolatban álló férfival találkozott a Guardian riporterének társaságában.

Az Egyesült Államok megerősítette: nem ők kérték a brit hatóságoktól az élettárs kihallgatását. „Az Egyesült Államok nem vett részt az említett intézkedésben. Ha bárkinek kérdése van ezzel kapcsolatban, keresse fel a brit kormányt” ‒ mondta Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Az ATV összefoglalójából kiderül, hogy az ügy továbbgyűrűzhet, ugyanis a Guardian-riporter Glenn Greenwald kijelentette: a brit titkosszolgálatokról is rengeteg dokumentummal rendelkezik, ezeket pedig hamarosan nyilvánosságra is kívánja hozni.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2013. augusztus 22. 00:58
Ez az! Az összes bilit és mindenütt! Ausztriában pld most derült ki, hogy 350 orvos eladta a betegei bizalmas adatait egy cégnek...
cenzura
2013. augusztus 22. 00:57
Apropo, 1 hete még arról volt szó hogy Showden vagy a wikileaks bizonyitékokat tesz közzé 9/11-el kapcsolatban Azért ez az ügybuzgalom? Arról nem írt a cikk hogy 2 nyomoző jelenlétében ledaráltatták a Showdentől kapott adatokat. Tisztára minz Sztálin idéjében és ezt nevezik demokráciának De biztos van annyi eszük hogy készitettek X ezer db másolatot
cenzura
2013. augusztus 22. 00:56
"azért, hogy megvédjen minket a terrorizmus veszélyeitől." Ti meg az usa vagytok a legnagyobb terroristák és egy harmadik ország Már mindenki tudja hogy megrendeztétek a 9/11-et hogy annak ürügyén háborúkat indithassatok olyan országok ellen akik nem úgy ugrálnak ahogy ti fütyűltök: Irak: nem létező vegyi fegyverek és dollár helyett euroért akarta adni az olajat Libia: dollár helyett aranydínárért akarta adni az olajat A dollárt már csak az olajtőzsde tartja életben, már rég összeomlott volna
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!