Román össztűz zúdult Tőkésre

2013. július 29. 11:50

Román jobb- és baloldali politikusok, valamint politikai elemzők egyaránt bírálták Tőkés Lászlót, amiért a Bálványos Nyári Szabadegyetemen azt javasolta, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi státust” az erdélyiek felett, mint Ausztria Dél-Tirol felett.

2013. július 29. 11:50

A liberális kötődésű Adevarul című lap hétfői számában terjedelmes összeállításban foglalkozott az erdélyi EP-képviselő kijelentésével, amelyet a szabadegyetem szombati fórumán tett, Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézve szavait. A lap által közölt összeállításban Stelian Tanase publicista kifejtette: Tőkés László „egy magára maradt dinoszaurusz, aki barlangjából beszél, és nem érti, mi történik Európában”. Az elemző roppant veszélyes ötletnek minősítette Tőkés László kérését, amely szerinte az 1990-es évek Jugoszláviájának helyzetébe sodorná Romániát.

Manuel Stanescu történész szerint azért is súlyos az EP-képviselő kijelentése, mert azzal nemcsak autonómiát követel, hanem Erdélyt valamiképpen Magyarországhoz kötné. Kifejtette: a történelemben valóban léteztek „protektorátusok”, mint a náci Németország által létrehozott cseh-morva, illetve lengyel protektorátus, de az Európai Unióban nincs rá példa. 

Cristian Preda néppárti EP-képviselő úgy vélekedett: „egy régió idegen kormány védnöksége alá helyezése politikai képtelenség”, de szerinte ezzel Tőkés László csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elleni hadakozásával kapcsolatban hozakodott elő.

Sever Voinescu politikai elemző szerint a védhatalmi státus igénylése „szemtelenség” egy olyan politikus részéről, akire jellemzőek a kemény, de hatástalan nyilatkozatok.

Tőkés László felvetésére szombaton Mihai Razvan Ungureanu jobbközép ellenzéki szenátort is reagáltatták az újságírók. A volt miniszterelnök annyit mondott, hogy már hallotta az ötletet, de ez nem illeszkedik az ország alkotmányos keretei közé, amely oszthatatlan nemzetállamként határozza meg Romániát.

Catalin Ivan, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője „primitív” gondolatnak nevezte a felvetést. „Ő egy másik korban él, a protektorátusok korában, nem érti a mai világot és az európai konstrukciót, azokat az értékeket, amelyekben mindannyian hiszünk. Az irónia csúcsa, hogy (Tőkés László) nemcsak EP-képviselő, hanem az EP alelnöke is volt” – mondta a francia közszolgálati rádiónak a PSD szóvivője.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2013. július 29. 13:44
"Román össztűz zúdult Tőkésre" a román elvtársak örjöngtek egy sort de már sokkal erőtlenebbül mint korábban.
3M..
2013. július 29. 12:21
"Teher alatt nő a pálma" A két ország kapcsolatában, helyrehozhatatlan ellentét látszik kibontakozóban. Hende remélem megmutatja oroszlánkörmeit! Vagy ez nem az a kormány? Márpedig Székelyföldet,(Erdélyt) nem adjuk! Lehet mentalitást váltani, mind a fociban, mind a "szomszéd" országokkal kapcsolatban. Bár Magyarország önmagával határos! Szebb Jövőt!
Posvanyosi Szakadtegyetem diszdoktora
2013. július 29. 12:21
"Sever Voinescu politikai elemző szerint a védhatalmi státus igénylése „szemtelenség” egy olyan politikus részéről, akire jellemzőek a kemény, de hatástalan nyilatkozatok." Orban is, Tokes is politikailag totalisan impotensek.
nyugalmazott tanár
2013. július 29. 12:09
Semmi meglepő nincsen a szélsőséges náci románok viselkedésében. Mindig is ilyenek voltak, és nem is fognak megjavulni, amíg valaki bele nem veri az orrukat a saját mocskukba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!