Rajcsányi: Sólyom nem írta volna alá a földtörvényt

2013. július 02. 09:52

Áder János aláírta a házszabályellenesen elfogadott földtörvényt. Mi ezzel a probléma, és mi a baja az ellenzéknek a földtörvénnyel?

2013. július 02. 09:52

Az ATV Híróra című műsorában Rajcsányi Gellért, a Mandiner főszerkesztő–helyettese, illetve Böcskei Balázs az Idea Intézet igazgatója beszélgetett a földtörvényről és annak érvényességéről. A földtörvényt házszabályellenesen fogadták el. „Pont ez a formai kritérium, ami miatt ezt a törvényt Áder visszaküldhette volna az országgyűlés elé” – mondta el Böcskei, majd elmondta, hogy Áder szerint a „rendetlenségből nem lesz rend” és ezért írhatta alá a törvényt. Böcskei szerint a köztársasági elnök nem akarta, hogy ez a performansz újra előforduljon.

A mostani obstrukcióban az ellenzékiek csak kiscicaként viselkedtek a 100 évvel korábbi honatyáinkhoz képest – mondta Rajcsányi, aki szerint Sólyom László ebben az esetben függetlenítette volna magát a helyzettől, és jogászi szemmel nézte volna meg a törvényt, hogy az érvényes-e. Rajcsányi szerint politikailag meg lehet magyarázni, miért írta alá Áder a törvényt, de a korábbi államfő másként járt volna el.

A műsorvezetőnő elmondta, hogy a Jobbik azért kritizálja a törvényt, mert az nem akadályozza meg a külföldiek földszerzését. Böcskei szerint a Jobbik problémája inkább politikai hívószó, míg a többi ellenzéki párt azért bírál, mert nem rendezi a jelenlegi nagybirtokosi szerkezet kérdését.

A Mandiner főszerkesztő-helyettese elmondta: mivel Magyarország az Európai Unió tagja, és nem szándékozunk kilépni – különben is „mi lenne Magyarországgal az uniós pénzek nélkül, végképp leállna minden” –  nem lehet megtiltani a külföldiek földszerzését. A törvény nagyon szigorú szabályokhoz köti – a többi uniós országhoz hasonlóan – hogy ki vásárolhat földet külföldiként. Aki ezeket teljesíti, tárt karokkal kellene fogadnunk, hiszen segíti a magyar vidék fejlődést – vélekedett Rajcsányi Gellért.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
freehckr
2013. július 02. 12:27
„mi lenne Magyarországgal az uniós pénzek nélkül” Miért, az uniós pénzekkel mi lett Magyarországgal? Már csak Romániával és Bulgáriával vagyunk versenyben, még talán egy-két évig, aztán már velük sem... „aki ezeket teljesíti, tárt karokkal kellene fogadnunk, hiszen segíti a magyar vidék fejlődést” Arról volt szó, hogy „külföldieknek coki” (hogy magát a miniszterelnök elvtársat idézzem). Na most ezzel szemben a törvény szerint a „külföldi” mint olyan a „nem EU-s állampolgár”, tehát az osztrák, a német és akár még a horvát állampolgár sem számít külföldinek. Tehát _nem erről volt szó_.
miloka
2013. július 02. 11:00
" Aki ezeket teljesíti, tárt karokkal kellene fogadnunk, hiszen segíti a magyar vidék fejlődést – vélekedett Rajcsányi Gellért." Ugyan már ergé! Lásd a sukorói bizniszt. És amúgy is nagyon jól tudjuk, hogy kik azok akik szeretnék felvásárolni a magyar földet.
bigyomail
2013. július 02. 10:57
" míg a többi ellenzéki párt azért bírál, mert nem rendezi a jelenlegi nagybirtokosi szerkezet kérdését." Legalább van valami jó is abban a törvényben...
dohányárusítás = DROGKERESKEDELEM
2013. július 02. 10:39
1. hogy jön ide a telegatyás ölyv? 2. "Rajcsányi szerint politikailag meg lehet magyarázni, miért írta alá Áder a törvényt" szerintem meg inkább pedagógiailag: ha Áder ezt visszaküldi a szavazás körülményei miatt, azt a Jobbikot csak felbátorítjaaz ilyen viselkedésre politikai magyarázata a Jobbik viselkedésének van: kampány 3. amíg uniós tagok vagyunk az uniós állampolgárokat nem lehet expressis verbis eltiltani magyarországi földvásárlástól, de a mostani törvényben végre kemény feltételek vannak 4. ami valóban nyugtalanító, az az 1200-1800 hektáros maximum, ezzel egy négytagú gazdálkodó család simán ráteheti a kezét 5000-6000 hektárnyi területre: ez bőven több a _tisztes_ megélhetéshez szükséges területnél, ez a nagyvállalati méretű termelőtőkének felel meg az iparban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!