Jól jár Magyarországgal hazánk fő hitelezője

2013. július 25. 16:35

A 11 milliárd dollárt is meghaladja az amerikai Templeton alapjaiban lévő magyar kötvények értéke. A Templeton immár az ÁKK által kimutatott 22 ezer milliárd forintnyi államadósságunk 11,3 százalékát birtokolja – írja a Napi.

2013. július 25. 16:35

A Napi arról ír: az amerikai Templeton különböző alapjaiban június 30-án 11,3 milliárd dollár értékben tartott nyilván magyar – többségében devizaalapú – kötvényeket. Ezek alapján a lap szerint messze az amerikai alapkezelő Magyarország legnagyobb hitelezője: immár az ÁKK által kimutatott 22 ezer milliárd forintnyi államadósságunk 11,3 százalékát birtokolja.

A gazdasági lap szerint magyar papírok vélhetően a Templeton-portfólió legjobban teljesítő elemei közé tartoznak, így a Templeton alapkezelőjének valamennyi alapjában a benchmarknál nagyobb súllyal szerepelteti a magyar eszközöket.

Összesen 273 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2013. július 26. 22:24
Ami a hitelezőnek nyereség, az nekünk veszteség. Ha velünk éri meg neki legjobban, az jelenti, hogy nem jó boltot csináltunk.
OberEnnsinnen
2013. július 26. 06:07
Még mindig nem lehet tudni, hogy a cikk íróját, Mezősi Tamást mire tanította a jó édesanyja. Azaz, Magyarorszáh fő hitelezője mennyire járt jól. Csak a Mezősi-bűzt érezni, Vatra Romanesca Cluj-, Fahrenheit 451-, Nemzeti nick-féle fűszerrel tobább bűzösítve.
Reeves
2013. július 26. 01:52
Mindemellett azonban, ha megpróbálunk elképzelni egy fenntartható jövőt, tisztán látszik, hogy a kamatszedés mind erkölcsi, mind gyakorlati probléma!!! (Tőketeremtés van, kamatteremtés nincs.) Képzelj el egy fenntartható világot, mely ahelyett, hogy kiszipolyozza energiatartalékait, korlátozza magát a jelen szükségleteire. (Ahol nincs túltermelés és az önszabályozást kiiktató hitelkamat-rendszer.) Ha képesek lennénk megszabadítani magunkat a jelenlegi helyzettől, és el tudnánk képezni, hogy a bankokat a társadalom nonprofit szolgáltatásaként működtessék, szétosztva a kamatjövedelmeket mint általános állampolgári osztalékot, vagy pénzt köcsönöznének mindenféle kamatteher nélkül. “Sosem találkoztam senkivel, aki józan ész és logika használata révén igazolni tudta volna, hogy a Szövetségi Kormány miért kölcsönzi a banktól azt a pénzt, amit a nép által ráruházott jog alapján maga bocsáthatna ki… Hiszem, hogy eljő a kor, amikor a nép követelni fogja ennek megváltoztatását. Hiszem, hogy eljő a kor ebben az országban, amikor ténylegesen vád alá helyeznek téged és engem és mindenki mást, aki kapcsolatban áll a Parlamenttel, amiért ölbetett kézzel üldögélünk itt, és megengedjük, hogy ez a képtelenül ostoba rendszer folytatódjék.” (Wright Patman, USA parlamenti képviselő)
Reeves
2013. július 26. 01:50
3. Nagy kérdés Hogyan lehet egy olyan pénzrendszerre, ami csak folyamatosan gyorsuló növekedés mellett képes működni (exponenciális görbe), egy fenntartható gazdaságot alapozni? 4. Nagy kérdés Mi végre függ a mai rendszer a vég nélküli növekedéstől? Mit kell változtatni ahhoz , hogy megvalósítsuk a fenntartható gazdaság létrejöttét? Be kell vezetni a szabad pénzt! (Ez nem kamatozik, hanem romlik, ezáltal vége az uzsorának. Könyvajánló - Silvio Gesell: Természetes gazdasági rend szabad föld és szabad pénz révén) Volt idő, amikor a kölcsönre bármekkora kamatot felszámolni uzsorának számított és nagyon súlyos büntetés járt érte, beleértve a halált is. Minden fő vallás tiltja az uzsorát. Az uzsora gyakorlata elleni legtöbb érv erkölcsi alapon nyugodott. (Egyedül a pénzből nyerészkedni, élősködés, olyan mint a lopás!) Úgy tartották, hogy a pénz egyetlen törvényes célja a valódi áruk és szolgáltatások cseréjének a megkönnyítése. Mára az erkölcsi megfontolások furcsának tűnnek. Pénzből pénzt fiaztatni eszményi törekvésnek számít. (Hitelek, kötvények, tőzsdei kereskedés, valutaspekuláció, ingatlanbefektetés stb.) Minek dolgoznál, ha a pénzedet dolgoztathatod saját üdvödre?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!