Alföldi: Nem működik a kíváncsiság az emberekben

2013. július 05. 09:32

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség magyar-zsidó identitás elnevezésű kampányában ezúttal Alföldi Róbert mondta el gondolatait.

2013. július 05. 09:32

„Én mindig mindenről azt gondolom, hogy minél több mindent tudok valamiről, én annál gazdagabb leszek tőle. És ugyanígy gondolom azt is, hogy mit jelent egy nemzet fogalma, és mit jelent egy nemzeti identitás fogalma, hiszen önmagában semmi nem létezik. Sem az én identitásom, sem a nemzetem identitása nem létezik önmagában, és nem független a világtól, és nem független a másik embertől” – kezdte gondolatait Alföldi Róbert. A Nemzeti Színház volt igazgatója elmondta: éppen ezért azon csodálkozik mostanában a legjobban, hogy nem működik az a nagyon alapvető dolog az emberekben, hogy kíváncsiak legyenek olyasmire, amit nem ismernek, ami nem ők. Valamiért ez a kíváncsiság el van zárva. Én azt érzékelem, hogy erőszakkal van elzárva” – fogalmazott.

Alföldi szerint ebből kifolyólag lehet, hogy nagyon erős identitással rendelkezünk majd mindannyian, de csak önállóan, magányosan, függetlenül a másik embertől, az élettől, a világtól, „lógva a levegőben”. A színész-rendező elmondta: számára nagyon vonzó minden, ami különbözik tőle. Ahhoz pedig, hogy megtalálja saját identitását, muszáj mindent megismernie, ami körülötte van, hiszen akkor tudja eldönteni, hogy „mi igen, és mi nem”; hogy mi az, amit befogad, mi az, ami hozzárak ahhoz, ami ő. „Hogy ez ma miért nem működik, az nagyon jó kérdés” – mondta.

A Nemzeti Színház volt igazgatója szerint mindennek a félelem, az önmagunktól való félemem az oka: „Attól fél, hogy ha mással találkozik, akkor esetleg elgondolkozik a nagyon erősen beidegződött gondolatain, és talán bizonytalanabban fog működni a világban. Én meg azt tapasztaltam az életem folyamán, hogy minél több mindent engedek be, annál biztosabban állok a lábamon. Pont.”

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aaronboy
2013. július 06. 20:36
Nemzet nincs nemzetárulók nélkül sem, sajnos, közöttük Alföldi az élvonalban jeleskedik, talán a nemzetárulásról mint "számára kényszeres cselekedetről" kellene beszélnie.
catalina9
2013. július 06. 13:23
duzur 2013. július 6. 11:06 Engem is elszomorít, hogy a szörnyü 2.vh. után, sok zsidó exponálta magát egy hasonlóan barbár rendszerben mint az elözö náci rendszer volt.... No látja ez a szomorúság nem nagyon látszik a kommentjeiben, valahogy nem egyenszilrádságú a szomorúság, ha Auschwitról avagy a Gulágról esik szó. De nem csak magánál feltűnő az aránytalanság. "Alain Besancon: Forgotten Communism. Commentary, 1998 január (6) Besancon fent idézett tanulmányában megemlíti, hogy Franciaország egyik vezető délutáni lapjának nyilvántartása szerint 1990-97 között 480 alkalommal fordult elő a "nácizmus" , és 7 alkalommal a "sztálinizmus" kifejezés. "Auschwitz" 105-ször, "Kolima" 2-szer. Az "ukrajnai mesterséges éhínség" - melyben becslések szerint csak 1933-ban 6 millió ember vesztette életét - egyszer sem..." No ezért nem hiteles a "szomorúsága" Egyébként annak én is örülnék ha sok olyan zsidó lenne, mint Schiffer és kevesebb olyan mint dr. Dániel.
catalina9
2013. július 06. 09:59
duzur [Hozzászóló kiszűrése] 2013. július 5. 21:37 Mert ugyebár a Szovjet-rendszer egyik országban se volt humánus, bárkik is voltak éppen az élén." Hát leginkább a szidók voltak az élen. Maga a találmány a proeletárDIKTATÚRA a zsidó Marx és Engels műve, aztán ott van Trockij, részben Lenin, Kun Béla, Rákosi stb. stb. jól látta Jászi Oszkár: "..Ez a kommunista átlagtípus némi részben feleletet ad arra a kérdésre, hogy miért került ki a kommunista vezérkarnak legalábbis 95%-a a zsidóságból? Kétségtelen, hogy az általam vázolt minden ízében racionalista és amoralista lelki tipus a zsidóság faji, vagy történelmileg kifejlett átlagtípusával szembetűnő hasonlóságokat mutat: az ösztönélettől és természettől való elváltság, a tradíciók hiánya, a gőgős exluzivitás, a messianisztikus hivatás, az ellenvéleményekkel szembeni türelmetlenség, a materialista hedonika túltengése…mindkét tipusnál közös Az is kétségtelen, hogy most volt az első alkalom, amikor egy világtörténelmi mozgalomban a zsidóság minden fék és korlát nélkül érvényesülhetett, tehát szabadon fejthette ki a benne évszázadokon át szunnyadó erőket és tendenciákat..."
zolka50.50
2013. július 05. 21:50
"A színész-rendező elmondta: számára nagyon vonzó minden, ami különbözik tőle." Kivéve a nőket, ugye, Robicica?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!