Visszaszorítaná a készpénzfizetést a jegybank

2013. június 04. 13:27

Az MNB azt szeretné, hogy bizonyos kereskedésekben kötelező legyen a kártyaelfogadás, sőt nemcsak a vállalatok, de a magánszemélyek esetében is korlátoznák a készpénzes fizetések értékhatárát.

2013. június 04. 13:27

Magyarországon napjainkban is túl sok készpénz használnak, ezért a jegybank szeretné visszaszorítani a készpénzes fizetést – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúrák igazgatóságának vezetője kedden Budapesten, az MNB szakmai fórumán. Bartha Lajos elmondta: a jegybank szeretné elérni, hogy bizonyos kereskedésekben kötelező legyen a kártyaelfogadás, sőt nemcsak a vállalatok, de a magánszemélyek esetében is korlátoznák a készpénzes fizetések értékhatárát.

Bejelentette, hogy július 1-től az MNB a két nagy kártyatársaság és a helyi vállalkozók részvételével kísérleti kártyaolvasó (POS) telepítési programot indít el Fejér megyében. Az egyik kártyatársaság, a MasterCard még anyagi segítséget is nyújt, ez azonban csak egy megyében teszi lehetővé a pilot-projekt indítását, ám ha sikerrel jár a kísérleti program, az MNB szeretné, hogy uniós pénzek felhasználásával folytassák a POS-telepítés akciót, amire országos szinten 6-8 milliárd forint kellene.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
next mindig élni fog 7
2013. június 04. 20:59
Engem mindig idegesített az 1000 forint, vagy akár 2000-s kártyafizetés! Hosszú és valahogy az embernek nincs erre türelme, ha siet! Persze én kivétel vagyok, aki szinte mindenhol kártyával fizet! Külföldön minden valahogy gyorsabb, igaz ott meg a csekkes fizetés akaszt ki! Hm!
liberálzöld.
2013. június 04. 20:44
A banki pénzforgalom növeli a GDP-t.
IgazságosIzomViktor.
2013. június 04. 16:25
Lenne vagy 8 millió kötelező bankszámla,amiért már eleve komoly számlavezetési díjat kéne fizetni,minden tranzakciónál díjat vonnának,és azonnal behajtanának mindent ha valaki tartozna.És attól kezdve a tvreklámra 10 milliárdokat költő unicredit bank már nem csak 5,hanem 1 percenként leadhatná a reklámját 50 tv csatornán.Annyi bevétele lenne,hogy meg se kottyanna nekik a reklámköltség.Igaz,most is olyan sokat költenek reklámra,mintha titkos pénznyomdájuk lenne.
tango47
2013. június 04. 16:02
Az egész az ellenőrizhetőség érdekében történik, no meg a bankok nyereségét növeli (rendeskis jutalékot szakítanak a forgalomból!).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!