Magyarország 13 százalékkal több uniós agrártámogatást kap

2013. június 28. 14:06

Magyarország 13 százalékkal több uniós agrártámogatást kap 2014-2020 között, mint az előző ciklusban – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken. Ezt a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott összegek szerint további nemzeti támogatások egészítik ki.

2013. június 28. 14:06

Magyarország 13 százalékkal több uniós agrártámogatást kap 2014-2020 között, mint az előző ciklusban, így közvetlen támogatásokra és vidékfejlesztésre több mint másfél milliárd euróval több uniós forrás jut, mint az azt megelőző ciklusban – közölte a Vidékfejlesztés Minisztérium (VM).

A vidékfejlesztés nemzeti társfinanszírozását is figyelembe véve a magyar gazdák számára a következő hét évben a piaci és a halászati támogatások nélkül is 13 milliárd euró támogatás áll rendelkezésre. Ezt a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott összegek szerint további nemzeti támogatások egészítik ki – tesz hozzá a közlemény.

A magyar támogatás növekedése különösen annak fényében jelentős, hogy a 28 európai uniós tagország számára a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében az összes uniós agrártámogatás – ugyanezen időszakokat összehasonlítva – több mint 11 százalékkal csökken.

Emlékeztettek arra, hogy a területalapú támogatásokon felül a döntően állattartókat segítő, az egyes mezőgazdasági termékek előállítását közvetlenül segítő termeléshez kötött támogatások legmagasabb megengedett mértéke a jelenlegi 3,5 százalékról 15 százalékra nőtt. A megállapodás a magyar agrárium jövője szempontjából rendkívül előnyös, az eredeti európai bizottsági javaslathoz képest szinte minden ponton sokkal kedvezőbb feltételeket biztosít – összegzik.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flyb
2013. június 28. 18:36
lesz mit ellopni.
Nemhivo
2013. június 28. 17:42
..javítson ki aki, jobban tudja,...de 2004-ben az uniós agrártámogatások a régi tagállamok támogatásának a 25%-át tették ki, ezt egészítette ki az állam + 25%-kal 50%-ra... Az eredeti megállapodásban is benne szerepelt,..hogy folyamatosan a régi tagállamok szintjére fogják felemelni az uniós támogatást... A hab a tortán, ...hogy ma a földterületek után járó támogatás 2/3-át azok kapják, akik a tulajdonosai,...de nem a megművelői a földnek. Adózatlan, tiszta jövedelem ez a földtulajdonosoknak, és a lábat kell csak lógatni érte,...hiszen a földek régen bérbe vannak adva azoknak (akár feketén is),..akik ténylegesen megművelik. Ha az unióból kilépnénk a földtörvény miatt, ...azonnal a többszörösére emelkednének a hazai mg. termék árak, a kompenzáció megszűnése okán.
Robinzon Kurzor
2013. június 28. 15:51
Nem leszünk gyarmat!
hümmögő
2013. június 28. 15:49
Ezért kell a szarházi FIDESZ bérenceknek a föld! Remélem, hogy Ángyán ezt is megmondja! Hm!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!