Vona: Újra kell tárgyalni az államadósságot!

2013. május 08. 13:56

A Jobbik gazdaságpolitikai elképzeléseinek középpontjában a munkahelyteremtés, a keleti országokkal való szorosabb együttműködés és a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások (kkv) megerősítése áll – közölte Vona Gábor pártelnök a Jobbik szerdai székesfehérvári gazdasági fórumán.

2013. május 08. 13:56

Vona Gábor a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tanácstermében rendezett eseményen hangsúlyozta, hogy egyetértenek a jelenlegi kormánnyal az egymillió új munkahely létrehozásának szükségességében, de érdemi előremozdulást nem tapasztalnak. Az ellenzéki párt az élelmiszer- és feldolgozóipar, a hozzájuk kapcsolódó gépipar fellendítésével, valamint az építőipar megerősítésével hozna létre új munkahelyeket.

A magyar kkv-kat erős állami szerepvállalás mellett segítenék exportpiacokhoz és keményen megvédenék a belső piacokat az uniós termékek elől. A keleti fordulat programja szerint elsősorban Oroszország és Törökország felé nyitnának, így Magyarország „egyfajta híd lehetne Európa és e két nemzet között, ami komoly lehetőség hazánk számára” – mondta a pártelnök. A magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásokkal kapcsolatban a pártelnök elmondta: a belső fogyasztás jelentős csökkenése miatt nehéz helyzetbe kerültek. Szerinte emiatt újra kell gondolni az adózási rendszert. Emellett olcsó hitelekre, kiszámítható gazdasági környezetre és kisebb bürokráciára van szükség ahhoz, hogy a cégek képesek legyenek talpon maradni, valamint elég erősek legyenek ahhoz, hogy a külföldi piacokon is megállják a helyüket.

Vona Gábor szerint ugyancsak kulcskérdés a mezőgazdaság megerősítése. A Jobbik azonban a nagybirtokok helyett a családi gazdaságokat támogatja, amelyek külföldi piacra juttatását szövetkezésekkel segítené elő. A pártelnök szintén fontos szegmensnek nevezte az építőipart, amely több válsághelyzetből húzta már ki az ország gazdaságát. A Jobbik vízlépcső-építési programot indítana: számításaik szerint a Dunára három, a Tiszára kettő, míg a Drávára egy vízlépcső kellene. Ezek javítanák az ország vízgazdálkodását, közlekedési lehetőséget biztosítanának a folyókon, tiszta energiát szolgáltatnának és százezres nagyságrendben teremtenének munkahelyet. Emellett a párt állami beruházásokkal az energiapazarló otthonokat megújuló energiát hasznosító lakásokká tenné, így biztosítva további munkahelyeket az építőiparban.

Vona Gábor kiemelte, hogy a magyar gazdaság hosszú távú érdekei miatt újra kell tárgyalni az államadósságot. Példaként hosszabb futamidőt, kamatcsökkentést említett. A Jobbik népszavazást kezdeményezne uniós tagságunkról, mert az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján és a csatlakozás kedvezőtlen feltételei miatt ennek újratárgyalása elengedhetetlen.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Godmachine
2013. május 08. 16:58
Ez simán meg is valósítható! Remélem egyszer sikerül kormányra kerülniük!
qccqccqcc
2013. május 08. 16:48
Ugorj vissza a rúdra baszd meg, és még gyakorolj.
buckafej
2013. május 08. 16:00
Hát, nem tudom. Megpróbálhatnánk, de lehet, hogy nagyobb szarba kerülnénk, ha azt látnánk, hogy nem tudunk/nem akaruk fizetni. Kis ország vagyunk, néhány guru meg tud minket fingatni, és fel tudja tolni az euró árfolyamot 320-330-as szinre, ami kicseszne a hitelesekkel és a vállalkozásokkal és fejreállítaná a költségvetést. Szóval ez nem hazárdjáték. Akinek pedig tartoznak, az azt szereti ha fizetnek neki, szerintem Vona Gábor is így van, ha valaki tartozik neki.
kjkj945
2013. május 08. 15:34
23 évvel ezelőtt lehetett volna!! Az akkor parlamenti bagázs nem vakarta!! A lengyelek bezzeg megtették!!! És nyertek!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!