Nyáron kezdődhet meg a Hajdú–Bét-károsultak kárpótlása

2013. május 09. 12:43

A jogszabályi háttér megteremtését követően, várhatóan nyár elején megkezdődhet a Hajdú-Bét-ügyben kárt szenvedett baromfitenyésztőknek szánt mintegy 200 millió forint kiutalása.

2013. május 09. 12:43

Pósán László fideszes országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján elmondta: elsőként az a körülbelül száz gazdálkodó kap fejenként mintegy 2 millió forintot, aki közvetlen kapcsolatban áll a Hajdú-Bét Rt.-vel. Az ügynek azonban összesen – közvetett szerződéses kapcsolatokon keresztül – mintegy 500 család látta kárát, nekik bonyolultabb, sok esetben személyre szabott konstrukcióban tudnak majd segítséget nyújtani – mondta. Pósán László szerint a parlamentnek akár gyorsított ügymenetben, sürgősséggel kell megteremtenie a megfelelő jogszabályi környezetet ahhoz, hogy a kifizetéseket a Vidékfejlesztési Minisztérium mihamarabb el tudja végezni. Ez várhatóan nyár elejére fejeződik be – fűzte hozzá kérdésre válaszolva.

Megfogalmazása szerint azonban „nincs az a pénz”, ami visszaadná az elvesztegetett éveket vagy az öngyilkosságba menekült szeretteiket a károsultaknak, így ez nem is tekinthető valódi kárpótlásnak. A debreceni kormánypárti képviselő azt különösen fájónak nevezte, hogy a termelők nemcsak a Hajdú-Bét irányába teljesítették szerződéses kötelezettségeiket, hanem az államnak is befizették előre a közterheket, így duplán károsultak.

Tasó László (Fidesz) országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón felidézte a Hajdú-Bét-ügy részleteit. Kifogásolta, hogy az 1990-es években a legjelentősebb állami vállalatok, bányák a Hajdú-Bét-előd Barneválhoz hasonlóan minden szabályozás és kötelezettségvállalások nélkül kerültek legtöbbször saját menedzsmentjük tulajdonába. A Hajdú-Bétről szólva – nevének kimondása nélkül – utalt Bajnai Gordonra, feltéve a kérdést, hogy „aki a gazdasági élet területén ilyen károkat okoz, embereket, családokat tesz tönkre (...) és aki ilyen erős gazdasági erővel bír, annak mi helye van a politikában?

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2013. május 09. 16:48
Mi mindent meg nem tesz az állampárt a Bajnai lejáratásáért,de legalább most néhány szerencsétlen jól jár.
gudmen
2013. május 09. 15:53
nem fenygetésre kellene használni a felderitett bünügyeket, hanem elitélni az elkövetöket..bajnai csödbüntett miatt biroság elé kellett volna állitani..addig jutnak el az elvtársak jobbrol balrol egyaránt, hogy egymást zsarolgatják maximum, illetve politikai haszonszerzés céljábol villogatatják a bünösök "trofeáit"... elszámoltatás rulez!
tapsihapsi
2013. május 09. 15:33
kárpótolhatnának mindenkit ezért az elbaszott 3 évért...
trabantkombi
2013. május 09. 15:06
Szavazatvásárlással egybekötött lejáratókampány!!!! Szánalmas erölködés! Nagy a fosás baltáséknál!!! 2014!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!