Indul a Vidékfejlesztési Minisztérium háztáji programja

2013. május 10. 16:50

A tárca közleménye szerint a kormány által elfogadott Nemzeti Vidékstratégia lényegi eleme a helyi adottságokat figyelembe vevő termelés ösztönzése, melynek szerves része a háztáji gazdaságok felélesztése is.

2013. május 10. 16:50

Indul a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) háztáji programja. A tárca közleménye szerint a kormány által elfogadott Nemzeti Vidékstratégia (NVS) lényegi eleme a helyi adottságokat figyelembe vevő termelés ösztönzése, melynek szerves része a háztáji gazdaságok felélesztése is. Ennek elindításához kormányzati közreműködés szükséges.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán beszélt a háztáji gazdálkodás újraindításáról, miután a szaktárca vezetése egyeztetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ügyvezető elnökségével.

A „klasszikus” háztáji gazdálkodást az jellemezte, hogy a termelők nemcsak saját magukat látták el, hanem először belföldi, majd később exportárualapot is előállítottak. Ennek az egykor eredményes együttműködési formának a mai viszonyokhoz adaptált kialakítása, újjáteremtése a cél – írja a közlemény.

A Vidékfejlesztési Minisztérium háztáji programjának hatékony működése és működtetése szerepet játszhat a vidék gazdaságélénkítésében. A piacra juttatott árufelesleg értékesítése, feldolgozása ugyanis új beruházási igényeket és így új munkahelyeket teremthet, fejlesztve a feldolgozóipart. Hozzájárulhat továbbá a lakosság életszínvonalának emeléséhez, a vidék népességeltartó és -megtartó képességének javításához. A program a vidék összefogására, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az önkormányzatok koordinatív együttműködésére épít – olvasható a közleményben.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Monkey4you
2013. május 11. 15:18
Ebböl megint baj lesz az EU-ban, Barrosso beleegyezett volna? Reding mit szól hozzá? Ezt szó nélkül hagyják? Paraszt lesz itt mindenki, aki ezzel egyet ért!!!
next mindig élni fog 7
2013. május 11. 14:33
"újjáélednek a háztáji gazdaságok" Remélem, hogy nem úgy, ahogy a trafikosok, vagy a parasztok! Hm!
békalepcse
2013. május 10. 21:34
Nem kell feltalálni a csőben a lyukat, hanem egyszerűen állami segédlettel a felvásárlói hálózatot újra indítani. Önkormányzati cégekkel feldolgoztatva piacra vinni, de nem a multiszemétbányába! Akár az állami intézmények ellátása is megoldható ebből az áru alapból. A multik meg dugják fel maguknak a szemetüket!!! Minden csak szándékon múlik.
Gumimaci
2013. május 10. 18:31
Erre mondják, hogy feltalálták a spanyolviaszt. Hazánkban azért omlott össze a háztáji temelés, mert a megtermelt árut nem tudták eladni a gazdák. A konzervgyárakat tönkretették, az orosz piacból politikát csináltak.Pl: valamikor az oroszok megvették az összes disznót, bikát,almát, uborkát stb. Ebből volt a polgárnak Zsigulija. Jelenleg a Közös Piac (EU) nem arról ábrándozik, hogy tőlünk vegyen agrárterméket. A francia paraszt inkább letépi a politikusainak a fülét, de nem enged be magyar árut.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!