Újra árad a Tisza a felső szakaszán

2013. április 14. 11:34

Az eső miatt újra árad a Tisza a felső szakaszán, ukrajnai részétől egészen Vásárosnaményig – közölte a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője vasárnap az MTI-vel.

2013. április 14. 11:34

Bodnár Gáspár igazgató tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában Kárpátalján 9, a Tisza mellékfolyóinak romániai vízgyűjtő területén 4, míg a hazai körzetben átlagosan 3 milliméter eső esett. A folyó Vásárosnaményig terjedő szakaszán ismét emelkedik a vízszint, alatta viszont folytatódik az apadás. Nagyhalász és Gávavencsellő között már a II. fokú árvízvédelmi készültséget is mérsékelhették, így elsőfokú a készenlét Szabolcsveresmarttól Gávavencsellőig.

A Kraszna és a Lónyay-főcsatorna is apad, ott viszont még indokolt a II. fokú készültség fenntartása – jegyezte meg Bodnár Gáspár, hozzátéve, hogy a Szamos és a Túr mentén nincs készenlét. A nyíregyházi vízügyi igazgatóság 541 kilométer hosszú, elsőrendű árvízvédelmi vonalán jelenleg 81 kilométeren elsőfokú, 127 kilométeren másodfokú készültséget tart 353 szakember, akik részt vesznek a belvíz elleni védekezésben is.

A szombatihoz képest a belvíz által elöntött terület 24 000-ről 18 300 hektárra csökkent Szabolcsban, amelyből 6200 hektár vetés és szántóföld. Az utóbbi 24 órában a folyamatosan működő 13 szivattyútelep gépei 1,6 millió köbméter belvizet emeltek át a határrészekről a folyókba és a csatornákba. A védelmi készenléten azonban nem változtattak, a Nyírségben és a Kraszna bal parti területein elsőfokú, míg Felső-Szabolcsban és a Szamos-Kraszna-közben továbbra is másodfokú a belvízvédelmi készültség.

A vízügyi igazgatóság mellett három vízgazdálkodási társulat, a nyírségi, a felső-szabolcsi és az Ecsedi-láp-Kraszna-balparti ugyancsak másodfokú belvízvédelmi készenlét keretében védekezik a megyében, 9 szivattyútelepet üzemeltetve. Továbbá hat szabolcsi településen másodfokú, egyen pedig elsőfokú készültség keretében védekeznek az érintett önkormányzatok is. Bodnár Gáspár kiemelte: a meteorológiai előrejelzése szerint a következő három napban nem kell jelentős csapadékra számítani a Felső-Tisza vízgyűjtőjében, így remélhetőleg folytatódik az árhullámok levonulása, és kevesebb lesz a belvíz által elöntött terület is Szabolcsban.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. április 14. 11:58
Jön az árviz! jön az árviz! hangzék, S tengert láttam, ahogy kitekinték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!