Navracsics: Az igazságügyi együttműködés egyik európai központja lenne Magyarország

2013. április 09. 13:31

Magyarország az igazságügyi együttműködés és képzés egyik európai központjává akar válni – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden Budapesten.

2013. április 09. 13:31

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Hivatalos iratok kézbesítése és nemzetközi jogsegély határokon átnyúló ügyekben című konferenciáján a tárcavezető arról beszélt, 2010 nyara óta törekednek arra, hogy Budapest a közép-európai régió egyik „fókuszpontja” legyen. Emlékeztetett arra, hogy ennek a szándéknak a jegyében indították el 2011-ben a visegrádi négyek igazságügyi minisztereinek rendszeres magyarországi tanácskozását, majd Horvátországgal és Szlovéniával bővült a kör. Hozzátette: ehhez kapcsolódik az a tervük is, hogy intézményesítik ezt az együttműködést.

Navracsics Tibor utalt arra is, hogy sikerült az európai szabadalmi bíróság képzési központját Budapestre hozniuk, és reményeik szerint az intézmény az ősszel meg is kezdi a munkáját. Közölte, Magyarország versenyben van azért is, hogy az európai szabadalmi bíróság közép-európai divíziójának központja is Budapesten legyen.

Az igazságügyi miniszter megnyitójában arról is beszélt, hogy az igazságügyi együttműködés nemcsak azért fontos az unió tagjaként Magyarország számára, mert „nap mint nap érezzük a határon átnyúló igazságügyi együttműködés szükségességét és sajnos sok esetben hiányosságait is”, hanem azért is, mert közép-európai nemzetként, amelynek számos tagja dolgozik ma az unió más tagállamában, illetve él a határon túli magyarok közösségeiben. Szavai szerint ezért is közös érdek ezeknek a problémáknak a megnyugtató kezelése, illetve rendezése.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JaJoK
2013. április 09. 16:27
Mi oktatnánk a többi népeknek a törvényességet, a jogállamiságot és a gránit szilárdságú alaptörvények megalkotásának kulisszatitkait? Esetleg az egyeztetések alkalmazásának szükségességét akarnánk oktatni? Sok érdeklődő lenne.....Különösen mindenfajta diktaturákból!
becike4
2013. április 09. 14:49
Annyi szemem lenne,amennyi minden központja lett volna Magyarország az elmúlt 20 évben,úgy néznék ki,mint egy cső kukorica.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!