Kötelező meditáció a kerettantervben

2013. április 15. 13:28

A kezdeményezés célja, hogy a diákok kevésbé legyenek idegesek.

2013. április 15. 13:28

A TV2 beszámol arról: az új Nemzeti alaptantervben, és a kerettantervekben is szerepel a meditáció és relaxáció, így azokat már szeptembertől tanítani fogják a testnevelésórákon. A kezdeményezés célja, hogy a diákok kevésbé legyenek idegesek, illetve a testük és lelkük egyensúlyba kerüljön. A Mokka vendége dr. Bagdy Emőke pszichológus, a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület elnöke volt.

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enigma
2013. április 15. 22:01
Én csak arra leszek kíváncsi, hogy ez cigánygyerekeknél hogy fog beválni. Meditálni fognak azon, hogy legközelebb melyik bringát fogják elkötni? A döntés után pedig lenyugszanak.
Agnieszka
2013. április 15. 21:39
Fura, de ezer évvel ezelőtt, az ántivilágban a kisgyerektől az "én Istenem, jó Istenem" együtt elmondásával köszönt el a mamája, vasárnap az egész család elballagott a templomba, s részt vett az istentiszteleten, a kisgyermek a vasárnapi iskolában (gyermek istentiszteleten) volt ezalatt -úgy 60, 70 éve. A felnőttek este imádkoztak, magukban, elalvás előtt.Ez többek között azzal járt, h. átgondolták az elmúlt napjukat. Nagyon sokat kellett nagyon kevésért dolgozni. Nem volt TV, újság, volt rádió és az emberek sokat voltak együtt, pl. kártyázgattak, gramofonról komoly zenét hallgattak. Mindez egy egyetemi végzettségű szülőkkel rendelkező, középosztálybeli családra vonatkozik, melyet volt szerencsém közelebbről ismerni. Kevesebb volt a lelki baj, ez a meditáció, persze, létezett, mert az emberek már akkor is szerettek csöndben üldögélni lehetőleg valami szép helyen, Duna parton, kiránduláson. Nem tudom, hogyan való ez az iskolába, de ha jól tanítják, biztosan ez is jó lesz, de talán a legfontosabb azt lenne magtanultatni a gyermekekkel, h. a legnagyobb boldogság az életben jónak lenni és jót tenni. Ez eléggé émelyítően hangzik, de alapjában véve van benne igazság és a beszélgetés is tényleg nagyon fontos, nemcsak a meditáció!
miloka
2013. április 15. 21:17
Mi a meditáció? Idemásolom, mert sztem sokan tévesen értelmezik. A meditáció rendszerint olyan lelkiállapotra utal, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. A cél a lelki béke, megnyugvás keresése. Ilyenkor sikerül a környezetből kikapcsolódni, úgyhogy pszichológiai szempontból az élményt akár megváltozott tudati állapotnak is lehetne nevezni. Számos nagy vallásban gyakorolnak rituális meditációt, míg az előbbi meditáció nem jelent szükségképpen vallásos tevékenységet. A meditáció jelenlét. Megszűnik minden, az Itt és Most van. Nem csupán egy dologra koncentrál az ember, mert ezáltal megítéli az összes többit. Meditáció során kontemplálunk. Mindent érzékelünk. Amikor ezt megtanulja valaki akkor egy zajos piactéren tud a legjobban meditálni. A hétköznapi emberek meditációja Sokan úgy vélik, a meditáció valami egzotikus dolog, amely kizárólag a keletről érkező vallásokhoz kapcsolható. Vannak, akik úgy gondolják, ez valami olyasmi, amihez egy bizonyos módon kell ülni. Talán azt hiszik, ilyen gyakorlatot csak a „szent emberek” végeznek. Ám ezen feltételezések egyike sem igaz. Amikor valaki meditál, mindössze annyit tesz, hogy az elméjét egy bizonyos dologra összpontosítja. Valójában egy könyv olvasása vagy egy film nézése ugyanúgy egyfajta meditáció. A meditáció se nem misztikus, se nem másvilági, se nem nehezen elsajátítható. Nem csak egy bizonyos „elit” élhet vele, és nem csak azoknak való, akik szerteágazó tudásra tettek szert a keleti vagy egyéb vallásokban. A meditáció nagyon is kézzelfogható, praktikus, és mindenki számára elérhető módszer. Ha semmilyen spirituális gyakorlatot nem folytatunk, és nem hiszünk semmiféle istenben vagy felsőbb hatalomban, a meditáció gyakorlatával akkor is boldogabb életet teremthetünk magunknak. A meditációt évezredek óta, több kultúrában alkalmazzák, mivel számtalan előnye van. Mind a testünkre, mind az elménkre, mind az érzelmeinkre hatást gyakorol. A rendszeres meditáció eredményeképpen egészségesebbek leszünk, mert amikor a légzésünkre figyelünk, csökken a vérnyomásunk, lelassul a szívverésünk, nyugodtabbá válunk; élesedik az elménk, amely hatékonyabbá teszi a kommunikációnkat mind a munkahelyünkön, mind a társunk, a barátaink, a családunk körében; könnyebben tudunk koncentrálni, ezért kevésbé érezzük magunkat leterheltnek; tudatosítjuk az érzelmeinket, ezért ritkábban fordul elő, hogy túlreagáljuk a dolgokat; hamarabb megtaláljuk a megoldást életünk azon területein, ahol úgy érezzük, elakadtunk; közelebb kerülünk önmagunk, a körülöttünk lévő emberek, az életünk, az életfeladatunk megértéséhez.
francúzis
2013. április 15. 21:13
Kötelező meditáció? Ugyan miről fognak meditálni? Arról, hogy hová menjenek majd a meditációs néhány év után? Vicc!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!