Józsa: A hiánycél teljesült, a hiányérzet fokozódott

2013. április 02. 15:20

Az MSZP szerint a kormány „irtózatos megszorítások” árán érte el, hogy az államháztartási hiány tavaly a GDP 2,1 százaléka lett, a befektetői bizalom visszaszerzése és a növekedés beindítása azonban nem sikerült.

2013. április 02. 15:20

A hiánycél teljesült, a hiányérzet maradt, sőt fokozódott – kommentálta Józsa István, a szocialisták gazdaságpolitikáért felelős frakcióvezető-helyettese a Magyar Nemzeti Bank kedden közölt adatait. Az államháztartási hiány alacsonyan tartása nem öncél, hanem eszköz arra, hogy olcsóbban lehessen finanszírozni az országot, növelni lehessen a befektetői bizalmat – mondta. Ez azonban nem sikerült a kormánynak, a deficit csökkentésének ára pedig 2700 milliárd forint lakossági megszorítás, az adóterhelés növelése volt – jegyezte meg.

Józsa István kitért arra, hogy „a kormány gyengíti a forintot”, ezáltal az államadósság nem csökken, a megélhetési költségek pedig folyamatosan emelkednek. Szerinte ez, a tartós gazdasági visszaesés, a beruházások elmaradása és a magas infláció is azt bizonyítja, hogy a kormányzati gazdaságpolitika kudarcot vallott, Matolcsy György három éve megnevezett tíz céljából csak a hiány 3 százalék alatt tartása valósult meg.

Kérdésre válaszolva az MSZP-s politikus elmondta, nagyon bíznak abban, hogy az Európai Unió megszünteti a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást, annál is inkább, mert a hiány leszorítása a recesszió mellett a fogyasztás és a reálkeresetek csökkenését okozta. Szavai szerint azonban a hiánycél teljesüléséhez olyan egyszeri intézkedések is szükségesek voltak, amelyek megkérdőjelezik a 3 százalék alatti deficit fenntarthatóságát. Erre példaként hozta az ágazati különadókat, mondván azok hosszú távon bénítják a gazdaságot. Józsa István megismételte: az MSZP a növekedést ösztönző gazdaságpolitikát tart szükségesnek, az emberek kiadásait pedig az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével mérsékelné.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2013. április 02. 16:48
Ez a tipikus irigykedés. Tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a hiány nem növelhető. Egyszerűen vége annak a hosszú kommunista-szocialista időszaknak, amire leginkább jellemző a hitelfelvétel, a termelésnél nagyobb fogyasztás, az életszínvonal egyenletesen alacsonyan. de a megtermelt javak értékénél magasabban tartása. Átmeneti időnyerést eredményezhet a még meglévő nemzeti értékek piacra dobása, de ennek a vége a teljes csőd. A felelőtlenségüknek köszönhető a mostani helyzet is. Nem tették meg a nélkülözhetetlen intézkedéseket, nem akkor és nem azokat tették, ami nélkülözhetetlen. Ha a nyolc évük alatt léptek volna, most sokkal jobb lenne a helyzet. Most megint részmegoldásokkal kísérleteznének, vagy vakon rohannának a teljes gazdasági csődbe. Az élelmiszerek ÁFÁ-jának csökkentése megbontaná a költségvetés egyensúlyát, és megindulna egy olyan lavina, aminek nem lehet gátat vetni. Erre később talán van lehetőség, de annak a feltételeit meg kellene teremteni.
silvester
2013. április 02. 16:45
Szer-Józsa te még itt vagy.A ruszkik már régen kivonultak.Csap-nál szeretnénk látni.Na ne hogy a vízcsapra gondolj szerjózsa.Tőled az is kitelik.A tettek beszélnek a tetvek henyélnek- 2006 öszödi beszéd-!
nyugalmazott tanár
2013. április 02. 16:26
"Józsa: A hiánycél teljesült, a hiányérzet fokozódott" Egyre nő a hataloméhség. Jól látható. Most már bármit - és bárminek az ellenkezőjét - bedobnának ezek a hátpróbások, csak valahogy sikerüljön újra megvezetni a magyar választókat. Ha fokozódik a hiányérzet, akkor nekem az elszámoltatás jut eszembe. Túl sok gazember szaladgál még mindig szabadlábon. A Kossuth tér környékén különösen szembetűnő a tartós jelenlétük.
GV0917
2013. április 02. 16:08
Hazugság:Józsa a neved! "óriási megszorítások árán érte el a kormány a hiánycél 2,1 %-os csökkenését"! A Gyurcsány-Bajnai kormányok idején a hiány 8 %-ot is meghaladta.Milyen árat kellett fizetni AKKOR? Erről hallgatsz te féreg! Csak egy párat: ÁFA emelés,adóemelések,bruttósítás néven jövedelemcsökkennés,gyes, gyed-hadd ne soroljam! Jobb lenne ha smink helyett azt kennétek a pofátokra amitől bűzlöttök!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!