Bakondi: Intenzív árvízi védekezés zajlik

2013. április 03. 12:30

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője kijelentette: intenzív árvízi védekezés zajlik a magyarországi folyók egy részén. Bakondi György szerint a védekezéshez szükséges erők és eszközök minden térségben rendelkezésre állnak.

2013. április 03. 12:30

Intenzív árvízi védekezés zajlik a magyarországi folyók egy részén, a védekezéshez szükséges erők és eszközök minden térségben rendelkezésre állnak – közölte Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szerdán Nyíregyházán. A főigazgató a megyei és járási védelmi igazgatás vezetőinek tartott értekezletet követő sajtótájékoztatón elmondta: valamennyi hazai vízfolyás árad, a kisebb folyók közül többek között a Rábán, a Zalán, a Körösökön, a Zagyván és az Ipolyon van érvényben valamilyen szintű – egyes folyókon harmadfokot is elérő – árvízvédelmi készültség. A nagyobb folyók áradása egyelőre nem jelentős, a vízgyűjtő területeken elindult hóolvadás és az elmúlt napokban leesett csapadék miatt első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget igénylő árhullámok vonulnak le – ismertette Bakondi György.

A nagyobb léptékű áradás a vízgyűjtőn lévő hó mennyiségétől, az olvadás gyorsaságától és a csapadékmennyiségtől függ – tette hozzá. A meteorológiai jelentések szerint jelenleg Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye területén havazik, ezekben a megyékben az erős szél miatt hóátfúvások alakulhatnak ki. Az ország más részein az eső okozhat gondot a következő napokban. Az OKF főigazgatójának tájékoztatása szerint a védekezéshez szükséges erők és eszközök az ország minden térségében rendelkezésre állnak. A térségi vízügyi igazgatóságok már megkezdték a vízkormányzási munkálatokat, a zsilipek nyitását és zárását, illetve a tározók feltöltését szükség szerint végzik – közölte a főigazgató. Bodnár Gáspár, a térségi vízügyi igazgatóság vezetője a tájékoztatón elmondta: jelenleg 361 kilométer hosszú védvonalon zajlik védekezés a Felső-Tisza folyóin, minden vízfolyáson – a Szamos kivételével – valamilyen szintű árvízvédelmi készültség van érvényben. A Kraszna középső szakaszán harmad-, a határszelvény közelében másodfokú a riasztási szint. A Túr teljes magyarországi, illetve a Tisza Vásárosnamény és Gávavencsellő közötti szakaszán elsőfokú készültség van érvényben.

A térségi folyók vízgyűjtőjén 18-20 milliméter csapadék várható szerdán, ami áradást indíthat el – jelezte Bodnár Gáspár. Tájékoztatása szerint a Krasznán harmad-, a Túron másodfokú készültséget, a Tiszán Vásárosnamény fölött első-, alatta pedig másodfokú készültséget elérő vízszintet várnak. Az igazgatóság működési területén jelenleg öt szakaszon van első, három szakaszon pedig másodfokú belvízvédelmi készültség, az elöntött területek nagysága meghaladja a 15 ezer hektárt. A megyében jelenleg Nyíregyháza, Nagyecsed és Kótaj önkormányzata, valamint a Nyírségi és a Felsőszabolcsi Vízgazdálkodási Társulat tart fenn belvízvédelmi készültséget.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreggyula
2013. április 03. 21:41
Ne brekegjetek majd valami megyei főigazgató hozzáértő 6 diplomás rokon frankón felrobbantja a gátat, oszt egyből mosolyog a Budai "mindentudó táltos gyula" a nép esze, mert nem kell fosni a nyári aszálytól, a hat méteres víz biztos kitart szeptemberig... A Bakondi meg úgy hülye ahogy van, szerintem odaküldte a hókotrokat gép is van ember is (na és végre a rohadt hó se esik), minden rendben havi 2 milláért...
huttinger
2013. április 03. 21:20
És hol vannak a közmunkások által épített gátak?
micream
2013. április 03. 20:21
akkor szaladjon ki merre lát!
Mirrmurr
2013. április 03. 14:27
Drága Mandi! Hol vannak a déli daliás Bajnai-nagyfotók a főcímlapról????? Nem lesz ez így jó, gyerekek, vagy nem lesz zsé, vagy fenékbe lesztek rúgva!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!