A kárenyhítési alap feltöltését sürgeti az MSZP

2013. április 06. 14:42

A kárenyhítési alap feltöltését szorgalmazza az MSZP a gazdáknak súlyos károkat okozó belvízhelyzet miatt.

2013. április 06. 14:42

A szocialisták a mezőgazdasági termékek árának várható emelkedése miatt azt is várják a kormánytól, hogy támogassa az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentését.

Csaknem százezer hektár szántó, illetve vetési terület van víz alatt. A gazdák legalább 40 százalékos kárpótlása érdekében fel kell tölteni a kárenyhítési alapot – mondta szombati sajtótájékoztatóján Harangozó Gábor szocialista képviselő. Becslése szerint ehhez a jelenlegi 8 milliárdról 20 milliárd forintra kellene növelni az alapot.

 
Emlékeztetett arra, hogy a kormány a tavalyi aszálykárok miatt nem töltötte fel az alapot, helyette egy hitelprogrammal próbálkozott, amelyet azonban csak kevesen tudtak igénybe venni, így ez most sem jelenthet megoldást. Hozzátette: a szocialista kormány hasonló válsághelyzetben ugyancsak 40 százalékos kártérítést tett lehetővé a gazdáknak.
 
Harangozó Gábor arról is beszélt, hogy a belvízhelyzet miatt nehéz év vár a mezőgazdasági termelőkre, ami további élelmiszerár-emelésekhez vezet majd. Ezért arra szólította fel a kormányt, hogy támogassa azt az MSZP-s javaslatot, amely 27-ről 5 százalékra csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját.
 
Erre lehetőséget ad az Európai Unió, a tagállamok jelentős részében ugyanis 0 és 9 százalék közötti az alapvető élelmiszerek forgalmi adója – jegyezte meg.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2013. április 08. 12:10
Minek? Van olyan, hogy biztosítás. Feltalálták. A törvényt kellene módosítani, hogy egyes biztosítók ne alkalmazhassanak területi kifizetési limitet.
Öreggyula
2013. április 07. 22:49
az ( magyarutálok szemétládák pártja) persze hogy sürgeti hisz ami benne volt azt ők loptál el frankó talicskákkal...
hátakkor
2013. április 07. 22:42
2010-ben tudott elkezdődni a kárenyhítés.
ElQurMinator
2013. április 07. 15:18
Nos Harangozó elvtárs, akkor lehet most is futni az EU-hoz, meg Ámerikába, kinti barátaitokhoz, hogy intézzenek ide pénzt a rendkivűli időjárás miatt. Tudod, mert ez olyan demokratikus cselekedet lenne a részetekről/részükről, és még magyarbarát is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!