Védekeznek árvíz és belvíz ellen

2013. március 31. 10:45

Harmincöt településen folytatnak vasárnap belvízi védekezést, míg tizenhét településen árvízvédelmi intézkedések folynak.

2013. március 31. 10:45

Négy megye tizenhét településén árvízi védekezést, kilenc megye harmincöt településén pedig belvízi védekezést folytatnak – tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap az MTI-vel. Hajdú Márton tájékoztatása szerint a Bodrog, az Ipoly, a Kraszna, a Tisza, a Hármas-Körös, a Rába, a Takta, a Zagyva és a Zala magyarországi szakaszain összesen 912 kilométeren elsőfokú, míg a Hortobágy-Berettyón 86 kilométeren másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A vasárnap reggeli adatok szerint a belvízzel elöntött terület országosan 80 700 hektár, 11 vízügyi igazgatóság területén 27 szakaszon első- és 29 szakaszon van másodfokú belvízvédelmi készültség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye területére citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki, mert ezeken a területeken egy nap alatt több mint 20 milliméter eső hullhat. Nyolc megyében a heves zivatarok, hat megyében a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés az országban.

Frissítés

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Murán, árvízi üzembe helyezték Zalaszombatfán a Kebele tározót - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap a honlapján. Mura folyón vasárnap délelőtt elérte a vízszint az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapja szerint Letenyénél rendelték el a védekezést. A lehullott nagyobb csapadékmennyiség miatt a zalai vízfolyásokon mindenütt jelentős a vízszintemelkedés, ezért vasárnap reggel Zalaszombatfán árvízi üzembe helyezte a vízügyi igazgatóság a Kebele tározót. A jelentős mennyiségű csapadék és a hóolvadás miatt Zalában több helyütt is gondot okoz a víz. Telítődtek a kisebb vízfolyások, árkok, patakok, de több helyen ki is öntöttek medrükből.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján vasárnap azt közölte: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. lezárta a Páka és Ortaháza közötti mellékutat a napok óta tartó folyamatos esőzések következtében kialakult vízátfolyások miatt. Az MTI a helyszínről úgy értesült, hogy Magyarszerdahelynél, a 74-es főúton is vízátfolyások nehezítik a közlekedést.

Frissítés: A legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Rába körmendi szakaszán, ahol a tetőzést a reggeli órákban várják a szakemberek – közölte az MTI-vel hétfőn a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint éjszaka a megyében sehol sem kellett jelentős védekezési munkákat folytatni, tíz esetben kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk, jellemzően pincékből és árkokból szivattyúzták a vizet. Hozzátette: a vízügyi szakemberek folyamatosan figyelő szolgálatot láttak el, jelentésük szerint Vasban a kisebb vízfolyások, patakok már apadásnak indultak. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivőjének hétfő reggeli tájékoztatása szerint Vas megyében jelenleg 15 alsórendű út van lezárva vízátfolyások miatt.

21 úton van jelenleg is teljes útzár az országban – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-t. Pécsi Norbert Sándor, a társaság szóvivőjének közleménye szerint az Útinform hétfő reggeli összesítése alapján Vas megyében 15, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Győr-Moson-Sopron megyében kettő-kettő, Fejér illetve Veszprém megyében pedig egy-egy úton nem lehet közlekedni az árvíz, illetve a belvíz miatt.

A Murán még emelkedik a vízállás, de már csökkenő ütemben, a vasárnap több mint két métert emelkedő Zala néhány lakótelket is elérve éjfél körül tetőzött Zalaegerszegen, az árhullám hétfő reggel érte el Zalabért – tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfőn az MTI-t. Az elmúlt napokban esett nagy mennyiségű eső és a heteken keresztül több hullámban lehullott hó hirtelen olvadásának együttes hatása, valamint a talaj magas víztartalma miatt vasárnap óta jelentős gondokat okozott az ár- és a belvíz Zala megyében. A patakok és a folyók mindenütt kiléptek medrükből, a katasztrófavédelem és a helyi önkormányzatok önkéntesek bevonásával megfeszített munkával igyekeztek mérsékelni a gondokat.

A hétfő reggeli adatok szerint a Mura folyón Letenyénél még emelkedik ugyan a vízszint, de a növekedés üteme éjfél körül lelassult. A Murát tápláló zalai patakok felső szakaszán már szintén apad a víz, az alsó szakaszokon pedig tetőzéshez közeli a vízszint. A Zala folyó – amelynek vízszintje vasárnap több mint két métert emelkedett – középső szakaszán is apadás indult meg, jelenleg az alsó szakaszok felé halad és nagyjából Zalabérnél van az árhullám teteje. Zalaegerszegnél éjfél körül tetőzött a folyó, a megyeszékhely Neszele városrészében a mélyebben fekvő lakótelkeken garázsokba folyt be a víz, az épületeket homokzsákokkal sikerült megvédeni.

A sárátfolyások miatt vasárnaptól hétfő reggelig le volt zárva a közlekedés elől a Lentikápolna és Bárszentmihályfa, valamint a Söjtör és Tófej közötti út, de az érintett települések más irányból megközelíthetőek maradtak. Zala megyében a hivatásos tűzoltók vasárnap több mint 30 műszaki mentést hajtottak végre, négy embert a víz által körülzárt házaikból menekítettek ki. Árvízi, főként homokzsákos védekezésre 12 településen vagy településrészen volt szükség a helyi polgári védelmi parancsnok és polgármester vezetésével, s ennek eredményeként több száz lakóházat sikerült megvédeni az áradásoktól. Az áradások miatt 21 lakóépület szorult közvetlen védelemre.

Frissítés: Mintegy negyven embert költöztettek ki hétfőn a tűzoltók és a rendőrök Lovásziban a Kerka által elöntött településrészről, az üresen maradt házakra rendőrök vigyáznak. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapjának közlése szerint a víz által elárasztott házakból kilenc gyereket és két nőt helyeztek el a település általános iskolájában. A férfiak az érintett házaknál maradtak, ők a tűzoltóknak segítenek a védekezésben. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság adatai alapján a Kerka – amely egy gátként is funkcionáló úton átbukva árasztotta el Lovászi egy részét – lassú apadásnak indult.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sebaj Tóbiás
2013. április 01. 09:41
Remélem a hazafias békemenetelők most is szervezetten, egy emberként vesznek részt az árvízi mentésben. Narancssárga láthatósági mellényben természetesen.
ketroot
2013. március 31. 15:58
Tényleg pikáns, hogy a kretének kemény magja ilyenkor áll neki szocizni.
geraz51
2013. március 31. 12:47
Elnézést kérek most nincs időm az árvíz ellen védekezni.mert megyek a Lendvay utcába diktatúrát dönteni,meg a meleg házasság mellett üvöltözni,meg különben is ott öntse el a víz a rögöt ahol akarja. A HA-HA és szimpatizánsai!
bonjour cseppek
2013. március 31. 12:43
Vajon ez most meglepetésként éri e a hatóságokat? Felkészültek rá?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!