Jogerősen felmentették Veresegyház polgármesterét

2013. március 13. 13:29

Bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól Pásztor Bélát, Veresegyház független polgármesterét szerdán a Fővárosi Ítélőtábla – közölte Papp Gábor ügyvéd szerdán, a határozathozatal után az MTI–vel.

2013. március 13. 13:29

Tavaly januárban a Budapest Környéki Törvényszék első fokon szintén felmentő ítéletet hozott, és döntött arról is, hogy a csaknem félmillió forintos bűnügyi költséget az államnak kell kifizetnie, de az ügyész fellebbezést jelentett be.

Az ügyben egy belterületi ingatlancsoport 1996-os eladása miatt tettek feljelentést az önkormányzat akkori ellenzéki képviselői. A vádirat szerint Pásztor Béla az önkormányzat képviseletében 27,5 millió forintért adta el az ingatlancsoportot a budapesti S+G Kft.-nek. A szerződésben kötelezettséget vállalt arra, hogy irreálisan rövid idő, mindössze 13 nap alatt közművesítik az ingatlanokat, ám a helyi rendeletben foglaltak ellenére csak a vételi szándékot terjesztette a képviselő-testület elé, a szerződéstervezetet, a közművesítési kötelezettséget és a határidejét nem. A közművesítés még 2003-ban sem fejeződött be teljesen, a vevő, illetve jogutódja, a Somody Kft. kötbérkövetelése 267 millió forintot tett ki. Emiatt a felek előbb pereskedtek, majd megegyeztek, és az önkormányzat 122 millió forintot fizetett ki kötbérként. Ezután tettek feljelentést a polgármester ellen az akkori ellenzéki képviselők.

A Pest Megyei Főügyészség nem emelt vádat, ám a Legfőbb Ügyészség 2010 nyarán megalapozatlannak ítélte a megszüntető határozatot, és az ügyet áttette a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségre. Az első fokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék bírája a felmentő ítélet indoklásában egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy nem lehet egyetlen elemet kiragadni az említett cégekben tulajdonos Somody Imre és az önkormányzat között létrejött együttműködési rendszerből. Az arról is szólt, hogy Pásztor Béla polgármester alappal bízhatott abban, hogy a közte, illetve a város és Somody között kialakult korrekt munkakapcsolatra és jó viszonyra, továbbá az elkészült közművekre való tekintettel a vállalkozó nem indít eljárást a kötbérek miatt.

Mivel később a felek között megromlott a viszony, nyolc évvel a vételár kifizetése után Somody Imre pert indított a kötbér érvényesítése érdekében. Ennek ellenére 2005 őszén három ügylet is történt az önkormányzat és Somody Imre között, és ha minden ügyet összevontan kezelnek, akkor kiderül, hogy az önkormányzat 75 millió forint vagyonnövekményre tett szert, tehát vagyoni hátrány okozása nem történt – összegezte a tavalyi felmentő ítélet hátterét akkor a tanácsvezető bíró. Hozzátette: a bíróság figyelembe vette azt is, hogy Pásztor Béla 47 éven át szolgálta a település fejlődését, jelentős beruházási és munkahely-lehetőségeket teremtve.

A Fővárosi Ítélőtábla mindenben egyetértett az elsőfokú bíróság indoklásával, ezért mentette fel másodfokon, jogerősen is bűncselekmény hiányában Pásztor Bélát a hűtlen kezelés vádja alól – mondta az MTI-nek a polgármester ügyvédje.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. március 13. 15:04
Ha egy polgármester jó, és meg vannak vele elégedve 47! éve, akkor az fogadjuk már el mi is. Ha valaki szar alak, az azért ennyi idő alatt kiderülhet. Nem is tudok olyan politikust, aki 47 év óta ugyanarról mondja ugyanazt. Ez a pasi erre hivatott. Ha DKs lenne, ugyanezt mondanám, max. idiótának tartanám, hogy miért volt a DKra szüksége. De mivel nem az, így az álmodozást meghagyom az ájrópunnónak, hátha ez is alkotmánysértő ...
CzudarMiska
2013. március 13. 14:38
Független Magyar Bíróság.Vajh kitől függetlenek? Ártana-e némely bírának,ha kicsit függene? Például aki 47 éve épiti a demokráciát--épp a fennállót,népi vagy a mostani, mindegy csak demokrácia legyen!--az függhetne. Mondjuk úgy, mint Szállasi.
SoukySanjay
2013. március 13. 13:53
Pásztor Béla az a polgármester,akinél szinte kizárt,hogy bárki is megvegye.Örülök,hogy felmentették és azt kívánom,hogy az üggyel kapcsolatos mindenféle rossz emlékét minél előbb felejtse el.És aki nem hiszi,hogy megvesztegethetetlen,az menjen el Veresegyházára és nézze meg,hogy ott mi történt az elmúlt években.Le a kalappal előtte.
ruszti
2013. március 13. 13:51
a helyzet az akik Ausztriában vettek fel lakásvásárlásra jelzáloghitelt euróban fizetik de nem ott dolgoznak ezért kénytelenek Mao-on vásárolni az eurót ugyan úgy megküzdenek az árfolyam változással, nincs ebbe semmi trükk !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!