ELTE: Professor emeritusok lehetnek a nyugdíjazandó oktatók

2013. március 01. 12:35

Az ELTE rektora kezdeményezi, hogy több olyan egyetemi professzort, akit a bölcsészettudományi karon érintene a nyugdíjazás, de személyisége meghatározó az oktatásban, terjesszenek fel professor emeritus címre – közölte az intézmény pénteken.

2013. március 01. 12:35

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán a törvényi szabályozás és a pénzügyi kényszerűségek miatt több olyan egyetemi professzort egy időben érint a nyugdíjazás, akik munkája és személyisége meghatározó az oktatásban, kutatásban” – írták, hozzátéve, az ELTE rektora, Mezey Barna ezért kezdeményezte, hogy előzetes szakmai konzultációk alapján a kar mielőbb terjessze fel az arra érdemes oktatókat a professor emeritus címre.

Ennek révén a hallgatók és oktatók bizalmát élvező, a munkához még kedvet érző egyetemi tanárok szervezett formában is folytathatják közreműködésüket az egyetem oktatási-kutatási munkájában; amikor pedig kedvezőbben alakul az egyetem financiális helyzete, ezt az intézmény anyagilag is honorálhatja majd - olvasható a közleményben. Az egyetem közlése szerint a bölcsészettudományi kar dékánja, Dezső Tamás egyetértett a kezdeményezéssel és a legközelebbi kari tanács elé terjeszti a címre javasolt oktatók névsorát.

Dezső Tamás múlt szombaton közölte az MTI-vel, hogy az egyetemi költségvetési megszorítások miatt március elsejétől 22 oktatót küldenek el. Nyugdíjas korú, valamint 62, illetve 65 év fölötti kollégákról van szó - tette hozzá a dékán. További tíz, félállásban dolgozó oktatójukat pedig arra kérik, igényeljenek fizetés nélküli szabadságot az év végéig. A döntés miatt tiltakozását fejezte ki az Oktatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért és a Magyartanárok Egyesülete is.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mantelman
2013. március 01. 16:53
Ez nem jó döntés. *** nekik jó, debrecenben pl. a csókos (vagy a tekintélyes) oktatók jussa a prof emeritus - vagy pl. ha egy még aktív prof valamelyik érdekcsoport útjában van, de nem lökhető félre, mert sokat tud, mindenki jól jár alapon kap egy ilyen címet (nem állítom, hogy itt is ez lenne az oka).
trespass
2013. március 01. 14:23
Ez nem jó döntés. Ezzel elfogadták a forráscsokkentést és az oktatók elkötelezettségét használják ki, sőt ingyen munkára szólítják őket.
toportyántiszteletes.2
2013. március 01. 14:04
Csak így tovább,nehogy már az alja narancsnak legyen igaza!HAHA!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!