Bajnaiék épület-felújítási programmal csökkentenék a rezsit

2013. március 25. 13:18

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség azt ígéri: ha kormányra jut, épület-felújítási programot kezd, amellyel hét év alatt a lakások kétharmadában – akár 30 százalékkal is – csökkenthető lesz a fűtésszámla.

2013. március 25. 13:18

Bajnai Gordon, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője hétfőn, egy tízemeletes újpesti panelház előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a lakásokat – először a lakótelepi és a társasházakat – önrész nélkül hőszigetelnék, kicserélnék bennük a nyílászárókat, a kazánokat. Ez lenne a tehercsökkentési program első eleme. A tulajdonosoknak a költségeket utólag kellene megfizetniük úgy, hogy a pénzt a havonta képződő megtakarításukból vonnák le.

A volt kormányfő arról is beszélt, hogy a mostani rezsicsökkentés átverés, mivel csak a töredéke annak, amennyivel az elmúlt három évben – részben a forintárfolyam gyengülése, az élelmiszer- és az üzemanyagárak emelkedése, illetve az egykulcsos adórendszer miatt – nőttek a háztartások kiadásai. Hozzátette: első feladatuk, hogy ezt az átverést leleplezzék, a második, hogy megmutassák, „a rezsim által feltett kérdésekre” vannak jó válaszok, így a rezsit is lehet jobban, fenntarthatóan csökkenteni, végül meg kell szervezniük a kormányváltáshoz szükséges erős szövetséget.

A terveik szerint 2015 elején induló tehercsökkentési programról elmondta: a lakások értékét is növelnék az energiahatékonysági beruházások. Egy kérdésre válaszolva közölte Bajnai Gordon közölte, növekedési alkut kötnének az energiaszolgáltatókkal: arra ösztönöznék őket, hogy vegyenek részt pénzzel a beruházásokban, és ennek egy részét leírhatnák az adójukból.

Jávor Benedek, az Együtt-PM szövetség társelnöke azt emelte ki, hogy a program évente 220 milliárd forintba kerülne – részben európai uniós, részben banki forrásból fedeznék –, az építőiparban egy év alatt tízezer embernek adna munkalehetőséget, és jelentősen csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást. Javaslatuk igazságos, mert azokat éri el, akik rászorulnak a segítségre, fenntartható, mert nem a környezet rovására megy, és nem szükséges hozzá a jogállamon kívüli megoldásokat használni – mondta.

Az árfolyamgát meghosszabbításáról Bajnai Gordon kérdésre azt mondta: helyes döntésnek, de részmegoldásnak tartja. A kormányváltáskori 265 helyett ma 306-307 forintot ér egy euró, a devizahitelesek gondjainak megoldására ezért sokkal átfogóbb javaslatra van szükség, az Együtt-PM szövetség dolgozik ezen – fűzte hozzá.

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. március 30. 15:04
Valahogy elfelejtettek minket regnálásuk alatt bármiféle rezsicsökkentéssel "átverni" Az energiaszolgáltatók repesnek az örömtől, ha pénzzel be kell szállniok a panelprogramba. Ez jövedelmezne is egy kis pénzt a tulajdonosoknak - persze csak, ha kifizették a fejlesztés árát a megtakarításból - úgy 2030 táján. Piramidális!
ballada
2013. március 28. 01:18
Aki a rezsi csökkentést NEM akarja az kérvényezze meg hogy neki ne csökkentsék hanem emeljék az energia árát ,nem kell az egész ország népe nevében örjöngeni a rezsi csökkentés ellen mert néhány marha többet akar fizetni ,meg kell nekik engedni fizessenek többet ,egyszerü ,,
ballada
2013. március 28. 00:53
Bajnai nem szeretné ha a rezsi árát csökkentenék ,haszon kevesebb lenne ,az emberek zsebében kevesebet kotorászna,mert tudja hogy az áfában nem lehet részvényes.
ballada
2013. március 28. 00:44
Aki a rezsi csökkentést akarja az kérvényezze meg hogy neki ne csökkentsék hanem emeljék az energia árát ,nem kell az egész ország népe nevében örjöngeni a rezsi csökkentés ellen mert néhány marha többet akar fizetni ,meg kell nekik engedni fizessenek többet ,egyszerü ,,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!