Átalakíthatnak 28 budapesti kórházat

2013. március 04. 13:02

Általános vitára alkalmasnak találta hétfői ülésén az Országgyűlés egészségügyi bizottsága azt a törvényjavaslatot, amely az állami tulajdonba került, gazdasági társaságként működő 28 kórházat költségvetési intézménnyé alakítaná.

2013. március 04. 13:02

A bizottság tizennégy kormánypárti igen és hat ellenzéki tartózkodás mellett támogatta az előterjesztést. Cserháti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára az ülésen elmondta: a március 31-ig lezajló átadás-átvétel 18 ezer dolgozót érint. Közölte, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hivatalból módosítja a működési engedélyeket, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár pedig a finanszírozási szerződéseket, amelyek tartalma nem változik.

Az átvétellel nem változik a kórházvezetők személye, a 18 ezer dolgozó közalkalmazottként folytatja majd munkáját. Utóbbi kapcsán elmondta, a javaslat rendelkezik arról, hogy a több ezer dolgozó munkaviszonya folyamatos marad. Ha a munkavállaló a továbbfoglalkoztatáshoz nem járul hozzá, akkor munkaviszonya megszűnik.

Cserháti Péter jelezte: a munkavállalók közalkalmazotti státusa automatikus lesz, csak a munkaviszony esetleges megszüntetését kell majd jelezni a foglalkoztató felé. A törvényjavaslat szerint a munkavállaló besorolásakor a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál 1992. június 30-át követően munkaviszonyban töltött idejét közalkalmazotti jogviszonyban töltöttnek kell tekinteni, amelybe beletartoznak a gazdasági társaságnál ledolgozott évek. Cserháti Péter szerint a munkavállalók szempontjából pozitív lesz a változás, hiszen innentől kezdve kaphatnak 13. havi bért és az eseti illetmények is járnak majd nekik.

A fenntartó minden munkavállalót átvesz az átalakuló intézményekbe, a benyújtott törvényjavaslat szerint az alapilletményük, az illetménykiegészítésük és a rendszeres illetménypótlékaik együttes összege nem lehet alacsonyabb a korábbi társaságnál idén január 1-jén érvényes, jogszabály, kollektív szerződés és munkaszerződés alapján járó alapbér és rendszeres bérpótlékok együttes összegénél. Az előterjesztés továbbá előírja, hogy a társaság legkésőbb a feladat átvételének időpontjáig átutalja valamennyi bankszámláján lévő pénzeszközét a befogadó intézmény kincstárnál vezetett fizetési számlájára, valamint a készpénzállományát átadja a befogadó intézmény részére.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. március 04. 13:34
közalkalmazottként...akkor msot nő vagy csökken a fizetésük? hmm az orvosok mennyit fognak kapni, vagy ez lesz a burkolt fizetésemelés, de miből? és eddig is szarban volt az ágazat, ettől jobb lesz...áh...
trespass
2013. március 04. 13:31
A cím alapján reménykedve kezdtem olvasni, hogy na végre felújítanak, modernizálnak, vagy valami ilyesmi.:) Hiába na, csodák nincsenek. De kurva nehéz nem bízni benne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!