A székelyzászló-ügyről is egyeztet Martonyi Bukarestben

2013. március 01. 15:43

A román fővárosba utazik jövő hétfőn Martonyi János külügyminiszter, látogatásának fő célja, hogy megőrizzük szomszédunkkal a stratégiai partneri viszonyt, de a székely zászló körül kialakult botrányról is tárgyalni szeretne.

2013. március 01. 15:43

Jövő hétfőn Bukarestbe látogat Martonyi János külügyminiszter, aki azt mondta: kétnapos látogatásának célja, hogy az utóbbi időben tapasztalt „kisebb-nagyobb viták” ellenére lehetőleg megpróbálják megőrizni a román-magyar stratégiai partnerség értékes elemeit. A tárcavezető pénteken az M1 Ma reggel című műsorában azt is elmondta, hogy már román kollégája, Titus Corlăţean tavaly októberi budapesti útja alkalmával megállapodtak a látogatás viszonzásában.

A Külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy a találkozón lehetőség nyílik az elmúlt időszak eseményeinek áttekintésére és a jövőbeli együttműködés irányainak egyeztetésére. A miniszter jövő hétfőn Bukarestben megnyitja Bánffy Miklós író, volt külügyminiszter (1921-1922) emlékkiállítását, amely a bukaresti magyar nagykövetség és a Balassi Intézet bukaresti Magyar Kulturális Központja kezdeményezésére valósul meg.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára február elején beszélt arról, hogy „zászlóháború dúl” a Székelyföldön, és úgy fogalmazott, azáltal, hogy Kovászna megye és Hargita megye kormánymegbízottja is körlevélben tiltotta meg a székely zászló kitűzését, „szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi”. Felidézte a román honvédelmi miniszter korábbi szavait, amelyek szerint a székely zászló támadás a román nemzeti jelképek ellen. Az államtitkár akkor arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy – szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel –, tűzzék ki a székely zászlót. Eddig a főváros több kerületében, valamint az ország sok településén kitűzték a zászlót az önkormányzat épületére, továbbá a hónap közepén a Parlament épületére is kitették.

Martonyi János ennek kapcsán telefonon egyeztetett román kollégájával, és a Külügyminisztérium közleménye szerint egyetértettek abban, hogy a feszültség csökkentése kölcsönös érdek, ezért az együttműködést „mindkét fél érzékenységének, a nemzeti közösségek természetes jogainak, valamint a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos európai elveknek, illetve normáknak” a figyelembevételével folytatják. Ezt követően a külügyminiszter Titus Corlăţeannak küldött levelében javaslatot tett arra, hogy a március eleji találkozójukon a székely zászló használatával kapcsolatban kialakult helyzetet is megvitassák. Levelében Martonyi János megerősítette: a két miniszter közös fellépése enyhítette a feszültséget.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2013. március 01. 17:57
"A székelyzászló-ügyről is egyeztet Martonyi Bukarestben" Mi a szart egyeztet? Ki kell tűzni és kész!
himitsu
2013. március 01. 16:31
Isten adja, hogy ezúttál ne hátráljon meg a magyar diplomácia.
next mindig élni fog 7
2013. március 01. 16:24
Sok sikert! Hm!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!