Javul-e a világsajtó Magyarország-képe?

2013. február 21. 14:46

A Nézőpont Intézet Médiaműhelye által elvégzett kutatás szerint egyes nyugati országok egyes sajtóorgánumaiban konszolidálódott a Magyarországról kialakított negatív kép: az év eleji szintnek a felére, harminc százalékra csökkent az országról szóló negatív hírek aránya.

2013. február 21. 14:46
Földi Bence

Február 13-án a budapesti Duna Palotában mutatták be a Nézőpont Intézet Médiaműhely (NIM) első kutatásának nyilvános eredményeit Magyarország a világsajtóban – 2012 címmel. A bemutatón Antal Zsolt, a Műhely vezetője, valamint Kumin Ferenc nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár is beszélt arról, hogy milyen kép él Magyarországról a nyugati médiában. Ezúttal a nyilvános kutatási eredményeket mutatjuk be.

Havonta 305 cikk az országról

A NIM hét ország (USA, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Ausztria, Svájc és Oroszország) mintegy negyven közismert és mérvadónak tartott sajtóorgánumát (a Bloombergtől a FAZ-on át a Kommerszantig) vizsgálta. Ezekben összesen 3659 cikk jelent meg Magyarországról a 2012-es esztendőben, így havi átlagban 305 média-megjelenést produkáltak rólunk a nyugati lapok, ezt meglehetősen intenzív figyelemnek értékelték a kutatók.

USA

Nagy-Britannia

Németország

Franciaország

Bloomberg

European Voice

Berliner Zeitung

L’Express

International Herald Tribune

Financial Times

Financial Times Deutschland

Le Figaro

The New York Times

The Daily Telegraph

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Le Monde

The Washington Post

The Economist

Frankfurter Rundschau

Le Nouvel Observateur

The Wall Street Journal

The Guardian

Handelsblatt

Libération

 

The Observer

Der Spiegel

 

 

The Times

Süddeutsche Zeitung

 

 

Reuters

Der Tagesspiegel

 

 

 

Die Welt

 

 

 

Die Zeit

 

Ausztria

Svájc

Oroszország

 

Der Standard

Neue Zürcher Zeitung

Kommerszant

 

Die Presse

Tages Anzeiger

Izvestia

 

Kurier

 

Vedomosztyi

 

 

 

Nezavisimaya Gazeta

 

 

 

Rossivskaya Gazeta

 

 

 

RIA Novosti

 

 

 

Lenta

 

A híraktivitás nem volt kiegyensúlyozott az év során a NIM által vizsgált sajtóorgánumokban: míg januárban kiugróan magas volt a megjelenésszám (702), addig májusban mindössze 179 cikket írtak Magyarországról. Januárban rengeteg politikai esemény történt, az Alaptörvény hatályba lépésétől a kötelezettségszegési eljáráson át, a kormánypárt iránti szimpátiát Európában példátlan módon kimutató Békemenetig, így ez magyarázhatja az intenzív médiafigyelmet.

A NIM kutatása rámutatott, hogy ez a médiafigyelem általánosságban az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Németországban a legmagasabb, az USA-ban pl. összesen 840 cikket írtak az országgal kapcsolatban (ez 168 cikk/médiumos átlagot jelent). A német sajtóban 746 cikk jelent meg (76 cikk/lap, mivel kétszer annyi lapot vizsgáltak), a briteknél pedig 656 média-megjelenése volt az országnak (82 cikk/lap). A legtöbb anyagot a két angolszász hírügynökség (Bloomberg és Reuters) közölte, együttesen 748 cikket, s ez nagyban befolyásolta – a hírügynökségi anyagok miatt – más országok megjelenéseinek számát is. A Magyarországról megjelent cikkek műfaji megoszlása is érdekesen alakult: 1671 hírösszefoglaló mellett 1070 tudósítás, 534 véleménycikk és 207 blogbejegyzés jelent meg.

Negatív kép Magyarországról

A NIM nemcsak a megjelenésszámot és azok változásait vizsgálta kutatása során, hanem a cikkek által közzétett médiakép irányultságát is. Minden egyes cikket ún. „polaritás-mutatóval” láttak el, így azok pozitívak, semlegesek, illetve negatívak lettek. Ezek alapján végül kiszámították, hogy a 2012-es megjelenések összesített polaritása kedvezőtlenül alakult. Az összes cikknek ugyanis csak 5,8 százaléka volt pozitív, míg 46,5 százaléka negatívan ítélte meg Magyarországot. Ám a nemzetközi összképben javuló tendenciára bukkantak, ugyanis az év elején még 57,1 százalék volt a negatív cikkek aránya, s ez az év végére 30,2 százalékra csökkent. A médiakép ugyanakkor szeptemberben, a Safarov-ügy idején volt a leghátrányosabb: ekkor az összes megjelent cikk majd’ kétharmada (63,8%) negatív polaritású volt.

A legtöbb pozitív cikk mind számszerűen, mind arányait tekintve az amerikai médiában jelent meg Magyarországról. Összesen 88 pozitív cikk jelent meg az országról 2012-ben az Egyesült Államokban, ez az összes ottani megjelenés 10,5 százaléka (a hírforrások közül pedig a Bloomberg cikkeinek 13,5 százaléka volt pozitív). Ennek oka főként a forint erősödése, a javuló gazdasági index, az államkötvényi hozamok, valamint a költségvetési hiány csökkenése – legalábbis a NIM szerint. Arányaiban a legnegatívabb képet pedig a svájci (61,5%), illetve a francia (60,5%) sajtó festette Magyarországról (az orgánumok közül pedig a Süddeutsche Zeitung 130 cikkéből mindössze 4 volt pozitív).

A kormányzati intézkedésekről írtak a legtöbbet

A kutatás során kilenc kiemelt témát különböztettek meg a NIM szakértői, a Magyarországról szóló cikkek 78,7 százalékát fedik le ezek. A tematikus híraktivitást vizsgálva kiderült, hogy a leginkább a kormányzati intézkedések foglalkoztatták a világsajtót, ezekről szinte napi szinten írtak.

A megjelent cikkek közül összesen 539 foglalkozott ezzel a témával, ezek majd’ egyötöde (104 db) januárban, amikor több, közel azonos súlyú kérdés is napirenden volt. Az év során a legtöbb cikk az Alaptörvényről, a jegybanktörvény és médiatörvény módosításairól, a választási regisztráció tervezett bevezetéséről, a felsőoktatási reformról, illetve az adópolitikáról szólt. Az intézkedések mérsékelten negatív médiavisszhangot kaptak a NIM osztályzása szerint (a polaritás-mutató -0,39-et mutatott ebben az esetben). A témával egyébként az amerikai és német sajtó foglalkozott a legtöbbet, előbbi mérsékelt hangnemben (tudósítások és hírösszefoglalók formájában), míg utóbbi meglehetősen kritikusnak bizonyult (véleménycikkekben is).

Fotó: Földesi Máté
Fotó: Földesi Máté

A második legtöbbet taglalt téma a magyar gazdaság helyzete volt (531 cikk), szintén januári csúccsal (137 db), ennek okát abban látják, hogy a Fitch Ratings ekkor rontotta „BB+”-ra Magyarország adósságának besorolását. A polaritás-mutató megegyezett az előző témánál tapasztalttal, amelyet azzal magyaráz tanulmányában a NIM, hogy a magyar gazdaság állapotának megítélése szorosan összefonódott a kormányzó Fidesz-KDNP politikájának megítélésével. Kiemelt figyelmet kapott még a nemzetközi médiában Magyarország és az EU viszonya (526 írással), szintén év eleji híraktivitással; amelynek az az oka a tanulmány szerint, hogy ekkor zajlott az ország elleni kötelezettségszegési eljárás, ekkor szólalt fel az EP-ben Orbán Viktor és ekkor nyilatkoztak uniós tisztségviselők több kifogásolt magyar törvény kapcsán is.

Emellett szintén komoly figyelmet szenteltek az EU-IMF tárgyalásoknak (335 cikk), a demokrácia kérdésének (294 cikk), a szélsőjobboldal megerősödésének (254 cikk), a köztársasági elnöknek (180 cikk – lemondás és választás miatt ilyen sok) a Safarov-ügynek (117 cikk), illetve az ellenzéknek (102 cikk).

A Nézőpont Intézet Médiaműhelye tehát kimutatta elemzésében, hogy az általa vizsgált országokban megjelenő kiválasztott sajtóorgánumokban némi javuló tendencia érzékelhető Magyarország megítélése kapcsán. A legérdekfeszítőbb témát a nyugati sajtó számára a kormányzati intézkedések adták.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
naugye!
2017. január 11. 14:29
Eddig úgy tudtuk, hogy a külföldi média a nemzetközi liberális-zsidó-kommunista maffia kezében van. Ha ez a maffiasajtó jókat kezd írni a kormányról, akkor az azt jelenti, hogy Orbánék behódoltak. Most tessék örülni!
koronaszepe
2013. február 21. 22:22
"Legkésőbb januártól a Nézőpont Intézet egyik cége végzi az egységes kormányzati médiafigyelést, a Médianéző Kft. évi 360 millió forintot kap, a megbízás 2014 végéig tart." " A Nézőpont Intézet Médiaműhelye által elvégzett kutatás szerint egyes nyugati országok egyes sajtóorgánumaiban konszolidálódott a Magyarországról kialakított negatív kép: az év eleji szintnek a felére, harminc százalékra csökkent az országról szóló negatív hírek aránya. " Ezt nevezem szellemi maszturbációnak. Külső résztvevő híján a fent laírt módon magatok okoztok magatoknak élvezetet. "
koronaszepe
2013. február 21. 22:22
A Nézőpont intézetnél egészen biztosan ....
balint60
2013. február 21. 22:22
Havi átlagban több mint háromszáz cikk. Túlnyomó többségük lesújtó véleményt fogalmaz meg az Orbán-kormányról (NEM Magyarországról!). A lista alapján az is látható, hogy a médiumok többsége nem sorolható baloldali orgánumnak. A lista nem tartalmazza a televíziókat, pedig azok jellemzői megegyeznek a nyomtatott médiával azzal a kiegészítéssel, hogy számos közöttük az Orbán-kormányt kritizáló közszolgálati TV is. Véleményem szerint Kádár 1956-57-es megítélése óta nem jelent meg politikai spektrumát illetően ilyen széleskörű és nagyságrendű negatív hír és vélemény, mint az Orbán-kormány esetében. Nos, nem csak az infláció magasságában, hanem a kritikus cikkek tekintetében is listavezetők vagyunk. Ez ám a siker!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!