Fideszes EP-képviselők: Európa most szembesül a foglalkoztatás csökkenésével

2013. február 07. 08:29

Őry Csaba és Kósa Ádám szerint a 2013-as foglalkoztatási iránymutatásokról elfogadott határozattal az Európai Parlament (EP) egyértelmű üzenetet küldött a tagállamok kormányainak: a továbbiakban is mindent meg kell tenniük az EU2020-as stratégia végrehajtása érdekében, különös tekintettel a foglalkoztatás növelésére és a gazdasági növekedés élénkítésére.

2013. február 07. 08:29

Őry Csaba és Kósa Ádám sajnálatosnak tartják, hogy uniós szinten még mindig kevés figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő személyek foglalkoztatásával kapcsolatos kérdésekre. A ma elfogadott foglalkoztatáspolitikai állásfoglalás lényegében az eredeti, 2010-es foglalkoztatási iránymutatások jóváhagyását jelenti – ismerteti közleményében Őry, aki az EP foglalkoztatási és szociális bizottságának néppárti koordinátora, és Kósa, aki pedig a dosszié néppárti felelőse. 

A néppárti frakció prioritásai az elmúlt két év során nem sokat változtak ezen a szakterületen: továbbra is támogatni kell a kis és közepes vállalkozásokat és nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megfelelő oktatásra és képzésre. Továbbá, mivel a gazdasági válság a mai napig érezteti hatását, komoly erőfeszítéseket kell tenni a szegénység és munkanélküliség – különösen a fiatalok munkanélkülisége – elleni küzdelemben. A fiatalkorú munkanélküliség kezelése érdekében az Európai Bizottság által javasolt ifjúsági garancia részben jó megoldást jelenthet, de az eszköz finanszírozása még nem tisztázott” – hangsúlyozta Őry Csaba. 

Annak érdekében, hogy elérhessük foglalkoztatási célokat, a kohéziós politika megfelelő finanszírozását az új, többéves pénzügyi keret során is fenn kell tartani. A kohéziós források nagymértékben hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez, valamint a kevésbé fejlett régiók integrációjához, éppen ezért ezen a területen nagy veszélyt jelentene a források megvágása” – tette hozzá Őry.

Kósa Ádám kiemelte: a válság hatásaként Európa most szembesül az aktív dolgozók számának eddig soha nem látott mértékű drasztikus csökkenésével. Ez azt jelenti, hogy évente a foglalkoztatottság legalább 1%-os növekedésére van szükség ahhoz, teljesülhessen az a cél, amely szerint 2020-ra 75 százalékra kell emelni a foglalkoztatás szintjét az Európai Unióban. 

Az európai munkanélküliek jelenlegi száma megdöbbentő: 26 millió fő. Ugyanakkor a következő években az alulképzettek és fogyatékkal élő emberek számára jelenleg elérhető mintegy 12 millió munkahely fog megszűnni Európában. Ez a mintegy 80 millió főnyi fogyatékkal élő európai ugyanakkor hétszer kisebb eséllyel szerez munkát. Ezért itt az idő az Európai Szociális Alap jelentőségének újragondolására: az alap felhasználásának hatékonyságának erősítése mellett a fogyatékkal élő és fiatal munkanélküliek érdekeit is szem előtt kel tartani” – hangsúlyozta Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hazug politikusok
2013. február 07. 12:29
Sajnos Magyarországon a valós munkanélküliség 15-17 % körül mozog míg így is hogy 500 ezren elhagyták az országot 2009-2012 között. Ezek a semmit tevő kint élő európai uniós képviselőink csak ártanak Magyarországnak.
Tiberius Claudius Caesar Augustus German
2013. február 07. 09:43
a fidesz meg azzal szembesül, hogy decemberben minden eddiginél jobbak csökkent az ipari termelés: http://index.hu/gazdasag/2013/02/07/decemberre_padlora_kerult_a_magyar_ipar/ tündérmese, aratás a határainkon egymást tapossák a hazatérők, igaz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!