Stagnálást, majd növekedést jósolnak a hitelminősítők

2013. január 15. 14:39

A Moody's szerint 0,3 százalékos gazdasági növekedést várható idén Magyarországon, a Morgan Stanley szerint viszont stagnálásra számít.

2013. január 15. 14:39

A Moody's keddi prognózisa szerint a magyar gazdaság a cég által 1,4 százalékosra becsült tavalyi GDP-visszaesés után az idén várhatóan 0,3 százalékkal növekszik. Más nagy londoni házak ugyanakkor borúlátóbb, inkább stagnálást valószínűsítő előrejelzéseket tartanak érvényben a magyar gazdaság idei teljesítményére, és csak jövőre várják a növekedés beindulását.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték, hogy Magyarországon az általuk  1,3 százalékosra becsült tavalyi visszaesés után az idei évre stagnálást várnak, 2014-re pedig 1,3 százalékos GDP-bővüléssel számolnak. Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó elemzői a vártnál rosszabb legutóbbi magyar ipari termelési adatokat kommentálva közölték: a 2012-re általuk várt 1,4 százalékos GDP-mínusz után 2013 egészében is alig 0,1 százalékos növekedéssel számolnak Magyarországon, azonban a legutóbbi aktivitási jelzőszámok alapján lefelé ható kockázatot látnak ezekre a prognózisaikra is.

Magyarország a Moody's keddi térségi helyzetértékelése szerint is az alulteljesítők csoportjában lesz az idén a régión belül, Csehországgal, Horvátországgal, Szlovéniával és Boszniával együtt. A cég Törökországban várja az általa vizsgált térségben a legjobb teljesítményt, 3,8 százalékos növekedéssel.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2013. január 15. 17:30
Mindenképpen döcögne a szekér, kormáyntól függetlenül; nem túl jó a külföldi gazdasági környezet, és akkor a számos belső problémáról nem is beszéltünk. Én inkább amiatt aggódom, hogy úgy vélem, a kormány számos intézkedése a jövőbeli növekedést fékezi, fojtja le.
balint60
2013. január 15. 15:51
Nem tudhatjuk, hogy az elemzői előrejelzések közül -stagnálás vagy 0,1%-os vagy 0,3%-os- növekedés- melyik is válik valóra. Egy azonban bizonyos; még a "legnagyobb" növekedési prognózis valóra válása is messze távol van attól, hogy a három éves alapozó-elrugaszkodó esztendők utáni sikernek lehessen nevezni.
tarackos
2013. január 15. 15:04
Itt a feritél gyurikám! A "gazdasági rendszerváltás" két évre hazavágta az országot. 2014-ben jó ha ott leszünk ahol 2010-ben. És ehhez is több bokros-csomagnyi megszorítás kellett...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!