Simor: A hitelezéshez fordulat kell

2013. január 31. 19:15

A jegybankelnök szerint a gazdaságpolitika megváltoztatása nélkül nem lehetséges fordulatot elérni a hitelezésben – a garanciaintézmények megerősítése ehhez nem elégséges.

2013. január 31. 19:15

 Hitelezési fordulatot nem lehet pusztán a garanciaintézmények megerősítésével elérni, ehhez gazdaságpolitikai fordulatra van szükség – mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy rádióműsorban csütörtökön este. A jegybank elnöke a Gazdasági Rádióban közölte: a gazdaságpolitika változtatása például azt jelenti, hogy nem vonja el a költségvetés a bankok által megtermelt nyereséget. Mint mondta, azt kellene elhinniük a bankoknak, hogy az őket körülvevő szabályozási környezet stabil és kiszámítható, de ezt az energiaszolgáltatóknak, és sok már iparág vállalkozóinak is el kellene hinniük. Véleménye szerint addig nehezen fognak megindulni a beruházások, amíg a vállalkozások számára bizonytalan a szabályozó környezet.

 
Nem állítom, hogy az MNB-nek kész receptje van arra, hogyan lehet a gazdasági növekedést beindítani, de ötleteink, javaslataink vannak” – mondta Simor András, aki szerint először az állami garanciaintézményeket kellene megerősíteni, mert akkor azok átvállalják a kockázat döntő részét a bankoktól. A jelenlegi válsághelyzetben szükséges lehet a garanciakeretek bővítése, de nyilvánvaló, hogy ha egy kis, közepes vállalat nem fizet, akkor a költségvetésnek kell helyt állnia - fogalmazott. Felvetődött az is, hogy az MNB az alapkamatnál olcsóbban nyújtson hitelt bizonyos    szektoroknak, de aki ezt javasolja, annak tisztában kell lennie azzal, hogy ha a jegybank veszteséget termel, akkor az egyben a költségvetés vesztesége - hangsúlyozta a jegybank elnöke, hozzátéve, hogy erre senki sem jogosította fel a nemzeti bankot.
 
A jegybankok által segített gazdaságösztönzés, azaz többletpénz pumpálása a gazdaságba, illetve a bankrendszerbe természetesnek tűnik azokban az országokban - ilyen az Egyesült Államok, Japán, vagy Nagy Britannia – ahol a kitűzött inflációt sem érik el – mondta Simor András. Ezekben az országokban a monetáris lazítás kamatcsökkentéssel már lehetetlen, hiszen nullához közeli az alapkamat, tehát jöhetnek a nem konvencionális eszközök: a jegybankok államkötvényeket, értékpapírokat vásárolnak, azaz más módon pumpálnak likviditást a rendszerbe, vagy ígéretet tesznek, hogy hosszabb távon is nulla körüli kamatra rendezkednek be.
 
Véleménye szerint Magyarországon nincs ilyen helyzet, hiszen a 3 százalékos cél fölött van az infláció, tehát kamatcsökkentésre nincs ok. Ha viszont lenne ok a monetáris lazításra, akkor még lehetne kamatot csökkenteni, az 5,5 százalékról még több lépést lehet tenni lefelé – tette hozzá. A jegybank elnöke szerint az ebből adódó egyik következtetés az, hogy nincs szükség nem konvencionális eszközök bevezetésére. Azokra akkor lehet szükség, ha befagynak a piacok, például nem lehet eladni állampapírt, vagy a bankok nem tudnak az adott kamatszinten betétet gyűjteni, de erről most nincs szó – hangsúlyozta, hozzátéve:  amikor a piacok részlegesen befagytak, akkor az MNB lépett.

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OmegaMale
2013. február 01. 08:13
"A jegybankelnök szerint a gazdaságpolitika megváltoztatása nélkül nem lehetséges fordulatot elérni a hitelezésben – a garanciaintézmények megerősítése ehhez nem elégséges." Te istenverte Géniusz, 3 éve semmi gond nem volt a hitelezéssel, mégse működött a dolog. Hosszú évekig osztottátok az ingyenpénzt és csak az adósság maradt belőle... Ha ugyanazt a hitelezést visszakapcsoljuk, ugyan mitől működne most másképp???? Nem mersz kiállni és elmondani a zembereknek, hogy az Ő kis fejükben kell azt kb. 9 millió db gazdaságpolitikát megváltoztatni!!! Gyűlölöd Őket, pedig Te vagy a csepp, amiben a bizonyos tenger van, Te kis deloitte-os... A kamatfelárunkban kőkeményen benne vagy Einstein, egy hajszálnyira vagy a nemzetbiztonsági kockázattól, nálam Te egy hazaáruló vagy. Remélem hömpölygő szarfolyam fog elsodorni a hivatalból az utolsó napodon.
nyugalmazott tanár
2013. február 01. 06:47
Ez az egész nyilatkozat tele van csúsztatással, aminek a lényege az, hogy nem Magyarországon fogják vissza a hitelezést, hanem egész Európában. Ugyanazok a bankok, amelyek idetelepedve nálunk ugyanazt teszik, mint a többieknél. A fordulatra ezért nem nálunk, hanem Európában érett meg a helyzet. Ezt magyarázta Orbán is Brüsszelben, csak hát a tökfejek nem akarnak szembenézni a maguk káros hozzánemértésével és a bankok kapzsiságával előidézett helyzettel. Mint mindig, másokra mutogatnak. "Fogják meg! Tolvaj!" közben ott a malac a köpeny (a malaclopó - sic.) alatt.
nyugalmazott tanár
2013. február 01. 06:43
"Simor: A hitelezéshez fordulat kell" Felfordulni? Talán nem a lakosságnak kellene.
Hunor N.
2013. január 31. 22:40
Simornak börtönben a helye!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!