MSZP: A kormány orvosolja az ombudsman kifogásait!

2013. január 07. 12:40

Az MSZP azt várja a kormánytól, hogy válaszoljon az ombudsman közmunkaprogramokkal kapcsolatos kifogásaira, és mielőbb orvosolja őket.

2013. január 07. 12:40

Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő, Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke és Kordás László, a szervezet főtitkára által tartott sajtótájékoztatón elmondta: Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa december végén 75 oldalban foglalta össze „a közmunkások szenvedéstörténetét”, ismertette a feltárt visszásságokat, jogsértéseket, ám a kormány azóta sem reagált erre érdemben. Hozzátette: azt várják a kabinettől, hogy válaszoljon az ombudsman megállapításaira, kezdeményezzen változásokat a közmunkaprogramban és kérjen bocsánatot a jogsértések miatt.

Vécsi István – a borsodi Ricse MSZP-s polgármestere – arra szólította fel a kormányt, hogy a közmunkásokra is a munka törvénykönyve rendelkezéseit alkalmazza, ne kedvezőtlenebb szabályokat például a szabadság kiadásakor. Kordás László, a közmunkás-szakszervezet főtitkára azt a követelésüket ismertette, hogy első lépésként a 49 ezer forintos közmunkabért emeljék a 2010-es szintre, az akkori nettó minimálbérnek megfelelő 60 ezer forintra. Sürgette, hogy a közfoglalkoztatottak – ha kérik – havonta is felvehessék a most hetente folyósított bérüket. Arra az újságírói kérdésre, hogy a jelenleg is bejegyzés alatt álló szakszervezetben viselt tisztségükért kapnak-e juttatást, Vécsi István és Kordás László is nemmel válaszolt. Előbbi polgármesteri díjazást kap, míg utóbbi – mint mondta – tartalékait éli fel, munkanélküli.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
felfújta a szél
2013. január 07. 13:51
Az ombuccmant a svédek találták ki, mi meg átvettük tőlük mert olyan jól hangzik. Csak elfelejtették megmondani neki, hogy ez itt nem Skandinávia, és neki nem az a feladata hogy egyszemélyben megteremtse a svéd szociális ellátó rendszert. Ezért csak erőlködik szegény és közben bohócot csinál magából Svéd ellátó rendszert a lógósoknak kisindiába, hihihi
luga
2013. január 07. 13:50
A közmunka "szenvedéstörténete", mondja Nyakó. Werber diktálta? A segély, munka nélkül, az pedig az országnak szenvedéstörténet.
pemetecukor
2013. január 07. 12:45
Fijuk, várjátok ki a sorotokat, és ahogy szoktátok "renbe teszitek" - kezelitek - dolgokat és már is itt lesz a kánaán.
nyugalmazott tanár
2013. január 07. 12:44
Főúr! Egy orvoslás rendel... (Ezeknek teljesen elvette a józan eszét a szilveszteri bulizás: virsli, sör, utána reálmadrid)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!