Kötelező lehet a latin a nyolcosztályos gimnáziumokban

2013. január 07. 15:08

Kötelezővé tenné a latinoktatást a nyolcosztályos gimnáziumokban az oktatási államtitkárság – írja az Eduline.

2013. január 07. 15:08

A szeptembertől érvényes kerettantervek alapján az már most biztos, hogy a nyolcosztályos gimnáziumok ötödik és hatodik évfolyamán kötelezően bevezetik a „latin örökségünk – az európai műveltség latin alapjai” nevű tantárgyat, hetedik évfolyamtól pedig választható idegennyelv lesz a latin, legalábbis egyelőre – írja az Eduline.

A tanterv összeállítói szerint a latin nyelv tanulása közben „változatos módon fejlődnek a tanuláshoz szükséges készségek, képességek, ismeretek és attitűdök. Ezek megalapozzák a tanulókban a közjóra, a nemzeti és társadalmi összetartozásra való törekvést. A tanulók a római irodalommal való ismerkedés közben találkoznak az egyéni és a közösségi célok összhangjával és feszültségével, így az együttműködési formák keresése iránti igény is erősödhet bennük”.

Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár az eduline-nak azt mondta, az oktatás csak a hetedik évfolyamtól fókuszál majd a nyelvre, „az ötödik-hatodik osztályos oktatás szerepe nem nyelvi, hanem kultúrtörténeti alapozó aspektusának köszönhető”. Az ötödik-hatodik évfolyamra bevezetett új tantárgyról szóló összefoglaló szerint a „latin örökségünk” óráin a nyelv alapvető nyelvtani szabályairól, fontosabb szavairól, a római művészetről, irodalomról és mitológiáról tanulnak majd, de a világ más tájait érintő, illetve középkori, elsősorban magyar témájú forrásokat is feldolgozzák.

Kérdéses ugyanakkor, hogy lesz-e elég tanár, hiszen jelenleg mindössze 175 középiskolai és 2 általános iskolai latintanár dolgozik az országban.

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2013. január 07. 19:18
Az európai műveltség latin alapjairól annyit, hogy ugyan a rómaiak kíváló mérnökök voltak, de a művészetek (dráma, filozófia, szobrászat stb.) a görögök többet tettek le az asztalra, mint az ezen a területen inkább csak a költészet területén jeleskedő "latinok".
josefknecht
2013. január 07. 19:06
Hát senki sem tud olvasni (beleértve az eduline-t is)? A terv csak a nyolcosztályos gimnáziumokra vonatkozna, amelyek hangsúlyosan elitképzők. (Nem kötelező ilyen intézménybe járni...) De még ezekben az iskolákban sem kötelező a bevezetése. A kerettanterves táblázatban ugyan pont odaesik az oldaltörés, de azért világos: 5-6.-ban, amíg nincs történelemtanítás, az iskola választhat, hogy heti 2 órában "latin örökségünk" vagy "társadalmi, állampolgári és gazdasági ismeretek" tárgyat tanít. Ez egyúttal okafogyottá teszi a "nincs elég latintanár" érvelést is.
Grüezi
2013. január 07. 18:18
Na most ezen kiakadtam: Gratula narancsos patkanyok! Annyira paraztok az elvandorlastol, hogy ilyen aljas trukkokkel probaljatok roghozkotni az embereket? Eddig meg csak a nemetet nyomtatok angol helyett az elso nyelvkent, aztan valaki rajott, hogy azzal is el lehet menni mosogatni 4x-es fizuert. Hat meg ha vki felszed egy torrent szintu angolt (erti a letoltott filmeket). Most mar a holtnyelvek kellenek az ittartashoz? Ha valoban nyelvtanulasnak lenne, akkor elo neolatin nyelvet irtak volna elo (olasz spanyol portugal), abbol is konnyu tanulni a tobbit.
nyugalmazott tanár
2013. január 07. 18:08
Egy ilyen téma felszínre hozza a műveletlenséget. Elég ijesztő elolvasni a sok képtelen szamárságot, hetet-havat, amit összehordanak a beirogatók. Itt az ideje egy kis rendet tenni a lepusztított liberális iskolarendszerben. Olyan súlyos az iskerethiány, és oly nagy a vele fordított arányban párosuló önteltség, hogy az már ijesztő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!