Nem javult a korrupciós helyzet a K-Monitor szerint

2012. december 09. 16:43

A K-Monitor Független Közpénzfigyelő Iroda szerint mindennaposak a politikai-gazdasági visszaélések, a kormány jogszabályi és strukturális változtatásai pedig új korrupciós kockázatokat eredményeztek.

2012. december 09. 16:43

A választási ígéretek ellenére a korrupciós helyzet 2010 óta nem javult Magyarországon, a politikai-gazdasági visszaélések mindennaposak, míg a kormány jogszabályi és strukturális változtatásai új korrupciós kockázatokat eredményeztek a K-Monitor Független Közpénzfigyelő Iroda szerint. Az iroda a korrupcióellenes világnap alkalmából tette közzé „félidőértékelő” elemzését, amelyben az Orbán-kormány eddigi, korrupcióval kapcsolatos intézkedéseit vizsgálja.

A K-Monitor elemzői szerint a ciklus első félideje alatt hozott intézkedések nem vezettek semmilyen érzékelhető pozitív változáshoz. Ennek okát lényegében a Fidesz kormányzására jellemző tényezőkben látják: a központosító jellegű strukturális átalakítások a jelenlegi politikai elit hatalmát erősítik, az új törvények sokszor egy-egy személy vagy gazdasági csoport érdekeit jelenítik meg, míg a nem ritkán túlárazott állami megrendelésekhez rendre kormányközeli cégek jutnak.

Az elemzés több korrupcióellenes intézkedést is bemutat, kiemelve a kormány két évre szóló korrupció-megelőzési programját, amely olyan fontos elemeket is tartalmaz, mint a közérdekű bejelentők védelmének szabályozása vagy a közbeszerzésekkel, támogatások elosztásával kapcsolatos törvények, rendeletek felülvizsgálata. E program gyengesége azonban, hogy csak az államigazgatási szerveknél foglalkoztatott tisztviselőkre irányul, így számos korrupciós kihívásra egyáltalán nem ad választ – írták.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2012. december 10. 08:35
"Nem javult a korrupciós helyzet ..." A negatív növekedés is növekedés!
laci0011
2012. december 09. 18:57
Már a kormányzás elején felemelték a közbeszerzés nélkül elkölthető pénzösszeg nagyságát,ne kelljen annyit szarakodni a lopás álcázásával...
tamas222
2012. december 09. 18:17
Nem javult.. És Simicska most jön még csak vissza szabiról.
kitiltott
2012. december 09. 17:52
Kitől független ez a A K-Monitor Független Közpénzfigyelő Iroda ? ki pénzeli ezt a független Közpénzfigyelő Iroda-t? vagy társadalmi munkában dolgoznak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!