Gyurcsány: A magyar felsőoktatás iszonyatos bajba fog kerülni

2012. december 06. 14:46

A volt miniszterelnök igazolva látja kormánya felsőoktatási politikájának helyességét, szerinte az Orbán-kormány most a 2008-as népszavazáson eltörölt tandíjnál minden elemében kedvezőtlenebb konstrukciót javasol.

2012. december 06. 14:46

Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, a DK elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján „kettős gyilkossághoz” hasonlította a felsőoktatás átalakításának tervét, mondván, az a magyar felsőoktatás és a fiatalok jövőjének „erőszakos halálához” vezet. „Amit látunk, utólag is bizonyítja, hogy 2008-ban igazunk volt” – mondta. Akkor több mint 200 milliárd forintot költött az állam a felsőoktatásra, míg jövőre ez az összeg reálértéken a felére, nagyjából 115 milliárdra csökken – fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, kormánya ezt az összeget is kevésnek látta, ezért tett javaslatot egy „méltányos, havi pár ezer forintos”, minden felsőoktatási hallgatóra kiterjedő tandíj bevezetésére, ami a jó teljesítményt nyújtó fiatalokat honoráló ösztöndíjrendszerrel egészült volna ki, és folyamatos átjárást biztosított volna az ingyenes és a fizetős képzés között. „Ezt a politikát a mai kormányfő élesen, agresszíven elutasította, vele szemben hazug módon, szociálisnak nevezett népszavazást szervezett. Utólag is sajnálom, hogy a választópolgárok jelentős része elhitte a hazugságot”, hogy a hallgatók szerepvállalása nélkül lehet versenyképes felsőoktatást teremteni – fejtette ki Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: Orbán Viktor ma már az önfenntartó felsőoktatást tűzi célul, amiben ők nem hisznek.

A DK elnöke a középiskolásokat és az egyetemistákat, főiskolásokat arra szólította fel, hogy minden törvényes eszközzel tiltakozzanak a kormány felsőoktatási tervei ellen, a szülőket és az egyetemeket pedig arra, hogy támogassák őket ebben. Hangsúlyozta azonban, hogy a helyzet csak tiltakozással nem orvosolható. „A magyar felsőoktatás iszonyatos bajba fog kerülni. Egyetemek sora fog bezárni, hallgatók tízezrei nem lesznek képesek eljutni a diplomáig” – mondta, megjegyezve: ennek elkerülésére párbeszédet kell indítani az intézmények, a diákok és a kormány között.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktuszvirág
2012. december 06. 20:02
Már megint ez az idióta pofázik!
kjkj945
2012. december 06. 19:44
Itt van, feltó, ki tetteidet Elzengi, mond az agg; S fegyver csörög, haló hörög Amint húrjába csap. „Fegyver csörög, haló hörög, A nap vértóba száll, Vérszagra gyűl az éji vad: Te tetted ezt, fletó! Szüzek siralma, özvegyek Panasza nyög belé. Ne szülj rabot, te szűz! anya Ne szoptass csecsemőt!...” „Elhullt csatában a derék - No halld meg, fletó: Neved ki diccsel ejtené, Nem él oly ember társ.
Anonymtalan
2012. december 06. 17:24
Tavariš Đurčanj! Ebbe nincs beleszólási joga, miután a legnagyobb pusztítások éppen a Tavariš-hoz kapcsolódnak.
antala
2012. december 06. 15:30
Az a szörnyű nagy baj, hogy Gyurcsánynak teljesen igaza van. Egyébként mindenki, aki a teljesen ingyenes felsőoktatásra szavazott, az most láthatja, hogy milyen okos döntést hozott - lesz teljesen ingyenes egyetem, épp mint Kádár alatt. Feltételezem ugyanis, hogy a kedves párt tagjainak, képviselőinek nem jelent majd túl nagy problémát bekerülni a grátisz helyekre. Havi 5-6 ezer forintot mindenki meg tudna keresni, ha igazán fontos az iskola. Havi 40-50 ezret már a szülők sem tudnak lassan. Jól sikerült ez is, és ami még az általános iskolákkal kapcsolatban jön, na az lesz a hab a tortán. Siker siker hátán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!