Magyarország együttműködne a leendő román kormánnyal

2012. november 19. 17:11

Németh Zsolt közölte: Magyarország nyitott az együttműködésre a decemberi választások után megalakuló új román kormánnyal. Az államtitkár az erős Közép-Európa megteremtéséért és az alapvető emberi és kisebbségi jogok biztosításáért harcolna együtt.

2012. november 19. 17:11

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint Magyarország nyitott az együttműködésre a decemberi választások után megalakuló új román kormánnyal. Az államtitkár hétfőn az Országházban találkozott Toró T. Tiborral, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökével, majd az azt követő sajtótájékoztatójukon kifejtette: több közös cél megvalósításáért dolgozhatnának együtt az új román kormánnyal, például az erős Közép-Európa megteremtéséért és az alapvető emberi és kisebbségi jogok biztosításáért.

Németh véleménye szerint nagy siker, hogy az elmúlt időszak romániai belpolitikai változásai nem érintették a honosítás folyamatát, és remélhetőleg ez a jövőben is így marad. Ugyanakkor május óta „némi megtorpanás” érzékelhető a magyar-román kapcsolatokban, ami azt mutatja, hogy „egyáltalán nem vagyunk sikerre és győzelemre ítélve” a kétoldalú kapcsolatépítésben – mutatott rá Németh Zsolt.

Az államtitkár kiemelte, fontos, hogy az erdélyi magyarok minél nagyobb számban menjenek el szavazni decemberben, mert csak így lehet erős képviseletük a román törvényhozásban. Remélhetőleg mindkét, „eltérő hangsúlyokat megfogalmazó” magyar párt bejut a parlamentbe – tette hozzá.

Toró T. Tibor azt mondta, az erdélyi magyarok helyzetére az autonómia jelenthetne megoldást, ezért rendeznek tüntetést november 24-én Sepsiszentgyörgyön. Az EMNP célja, hogy hiteles képviselője legyen az autonómiatörekvéseknek – tette hozzá. A nemzetpolitikai törekvések remélhetőleg a pártpolitika fölé emelkednek – fogalmazott.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egykettő
2012. november 20. 00:25
Lukasenko baráti jobbját bezzeg elviccelődtétek...
birkakaka
2012. november 19. 18:43
Ezek még egy kis területet is odaadnának nekik ha erélyesebben követelnék.
Blasio23
2012. november 19. 17:52
Úgy hiányoztok ti a románoknak zsoca, mint léggömbárusnak a nyílzápor. Működjetek együtt egy jó nagy húsdarálóval sétáljatok bele szépen, a komplett fidesz-kdnp frakcióval. Elég volt ebből a gőgös, megosztó, gyomorforgató kormányzatból.
sky.net
2012. november 19. 17:46
na még oda se tartják az oláhcigány seggüket ezek már nyalnak ...azér ennyire tán csak nem sürgős ? amúgy meg, valszeg könnyebb a vágott pöcsre 3d-s kossuth címert tetoválni , mint a román kormánnyal pl magyarkérdésben gyümölcsöző kiskertet kimívelni ezmeg ugye vérbő történelmi tapasztalásokkal jól megtámogatott feltevés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!