Leminősítette Magyarországot a Standard & Poor's

2012. november 23. 18:48

Egy fokozattal rontotta Magyarország besorolását a Standard & Poor's. Az NGM szerint komolytalan a minősítés: Magyarországot a befektetők, és nem a „hitelüket vesztett” hitelminősítők minősítik.

2012. november 23. 18:48

A Standard & Poors nemzetközi hitelminősítő este Londonban közölte, hogy az eddigi „BB plusz”-ról egy fokozattal „BB”-re rontotta a hosszú futamú magyar hazai és külső államadósság besorolását. Az új osztályzatra a cég ugyanakkor az eddigi negatív helyett stabil kilátást állapított meg, vagyis levette a napirendről a magyar szuverén adósosztályzat további leminősítését.

A Standard & Poor's megerősítette egyben a rövid lejáratú állami forint- és devizaadósság „B” szintű osztályzatát. Az S&P a hosszú futamú szuverén kötelezettségek besorolásának rontását egyebek mellett azzal indokolta, hogy véleménye szerint továbbra is romlik a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága, és ez hatással lehet a középtávú növekedési kilátásokra.

Magyarországot nem a hitelminősítők, hanem azok a befektetők minősítik, akik az elmúlt években működőtőkét hoztak Magyarországra” – reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az MTI-hez eljuttatott közleményében a minisztérium úgy fogalmaz: ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket, amelyek gyakorlatilag a világ összes országát leminősítették. A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminősítők könyvelhették el a válság éveiben – teszik hozzá.

A szaktárca hangsúlyozza: a jövő nem a spekulánsokról, hanem az országokról és a termelésről fog szólni. Magyarországot azok a befektetők minősítik, akik tőkét hoztak ide, mint például a Daimler, az Audi, a Knorr-Bremse, az Alcoa vagy a Coca-Cola. A bejelentést követően a forint gyengült, az euró jegyzése 280 forint alatti szintről 282 forint fölé emelkedett.

Az NGM közleményében azt írta: a Standard & Poor's is elismeri, hogy a magyar költségvetés hiánya 2011 óta 3 százalék alatt van, és 2012-13-ban is ez alatt marad, ami példa nélküli a magyar költségvetések történelmében. A tárca hozzáteszi, hogy 2013-ra 0,8 százalékos, ezt követően pedig 1,7 százalékos reál GDP-növekedést jelez előre a hitelminősítő, amiben nem sok válságban lévő euróövezeti ország reménykedhet. „A Standard & Poor's közleményében azt mondja ki, hogy fenntartható az államadósság, mert csökken” – írta az NGM.

Összesen 348 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
spkurvaanyad
2012. november 24. 13:19
S&P kurvanyád
batom
2012. november 24. 11:42
Az ész és az értelem határa után kezdődik a hit.,ott már az észérveknek nincs hatása.
spkurvaanyad
2012. november 24. 10:20
S & P kurv....
spkurvaanyad
2012. november 24. 10:09
S & P kurvaanyád
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!