Önkormányzatok: januártól működési zavarok léphetnek fel

2012. október 24. 21:00

A települési önkormányzatok mielőbbi konszolidációját sürgetik érdekképviseleteik. A szervezetek szerdán ismertetett közös álláspontja szerint januártól működési zavarokra kell számítani, ha addig az Országgyűlés – a kormány javaslatára – nem változtatja meg a jelenlegi rendszert.

2012. október 24. 21:00

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere (Fidesz-KDNP) a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnökeként a szervezet budapesti székházában az érdekképviseletek megbeszélése után ismertette az 1200 milliárd forintnyi önkormányzati adósságállomány konszolidálásának szükségességét érintő közös álláspontot. Elmondta, a településeknek a bankok már nem adnak további – éven túli – hiteleket, mert a rendszer és azzal együtt az önkormányzatok költségvetésének bevételi oldala is átalakult; több feladat és a finanszírozásuk átkerült az államhoz, ez pedig hatással van a pénzintézetek hitelezésére. Jelezte: a konszolidáció csak a hosszabb távú, tehát egy éven túli adósságállományt érintené, az éven belüli lejáratú hiteleket nem.

Közölte, ha az év végéig nem tesz le a kormány „valamilyen használható javaslatot” a konszolidációra, a működés biztosítására a parlament elé, akkor januártól az önkormányzati szolgáltatások egy részét nem lehet majd finanszírozni, a települések nem tudják megtervezni költségvetésüket.

A konszolidációra tájékoztatása szerint többféle javaslat is felmerült, de abban egyetértettek, hogy az eljárás során figyelemmel kell lenni az el nem adósodott mintegy 500 önkormányzatra, valamint arra, hogy rendkívül „tarka a kép”. Ezzel arra utalt, hogy vannak olyan önkormányzatok, melyek hasznos beruházásokra, fejlesztésekre vettek fel hiteleket, és vannak olyanok is, melyek saját hibájukból adósodtak el. Arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehetnek a konszolidáció vesztesei éppen azok az önkormányzatok, amelyek az elmúlt években nem halmoztak fel adósságot.

A felmerült megoldások között szerepel az önkormányzati adósságállomány egy részének az átvállalása; ez akár azt is jelenthetné, hogy egy adott település nem egy banknak, hanem az államnak törlesztene. Kósa Lajos ezzel kapcsolatban jelezte, ez a megoldás nem rontaná a központi költségvetési egyenleget, hiszen abba egyébként is beletartozik az önkormányzati terület.

Kósa Lajos kérdésre válaszolva arról is beszélt, valamennyi települést alkalmasnak tartja a működésre, ám szerinte ehhez kiegyenlítő rendszerre is szükség van. Példaként említette, hogy egy 120 lakosú település önmagában nem tud annyi saját forrást termelni, ami elegendő a működéshez, ezért többletforrásra van szüksége. Olyan alapot kellene létrehozni, amelybe minden önkormányzat befizetné a bevételeinek egy részét, majd ezt az összeget újraosztanák, hogy a legkisebb településen is legyen közvilágítás – mondta.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laci0011
2012. október 25. 09:57
Viktorodnál a pénzesládikó kulcsa,tőle kérjél amíg van,ne rázd a ketrecet,mert majomnak néznek!
liberálzöld.
2012. október 25. 09:33
"Közölte, ha az év végéig nem tesz le a kormány „valamilyen használható javaslatot” a konszolidációra, a működés biztosítására a parlament elé, akkor januártól az önkormányzati szolgáltatások egy részét nem lehet majd finanszírozni" És ezt miért nekünk mondod? Mondd a Viktronak! Meg aztán országgyűlési képviselő is vagy! Interpellálj a parlamantben, vagy nyújtsál be törvényjavaslatot. Ja, hogy azt csak az Orbánnal való egyztetés után szabad? Hát bammeg, ez van. Ti csináltátok!
Soma
2012. október 25. 08:45
"http://fn.hir24.hu/nagyinterju/2012/10/24/demszky-azt-tanacsoltak-tunjek-el-az-orszagbol/" --- A "múlt", amely nem is volt, a jelen, ami nagyon "sanyarú". komment: Hogy oda ne rohanjak!
Potymog
2012. október 25. 08:05
"vannak olyanok is, melyek saját hibájukból adósodtak el" Minden önkormányzatnál átfogó vizsgálatot kell végezni, hogyan kezelték az önkormányzati vagyont. A helytelen döntésekért ki kell szabni a büntetéseket, bírságokat, kártérítéseket, ezután be kell szedni a pénzeket, meg kell fizettetni vagy vissza kell venni a mélyen áron alul privatizált dolgokat és lesz miből konszolidálni az önkormányzatokat. Mindezt a munkát jó lenne, ha valami pártsemleges szerv végezné, mert akkor sokkal több pénz gyűlik össze, mintha csak az egyik oldalt vizsgálgatnák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!