Ombudsmanhelyettessé választották Szabó Marcelt

2012. október 08. 18:51

Az alapvető jogok biztosának helyettesévé választotta Szabó Marcelt a parlament hétfőn. Szabó Marcel nemzetközi jogászt az alapvető jogok biztosa, Szabó Máté jelölte a tisztségre, miután a korábbi ombudsmanhelyettes, Fülöp Sándor lemondott tisztségéről.

2012. október 08. 18:51

Az alapvető jogok biztosának helyettesévé választotta Szabó Marcelt a parlament hétfőn. A jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes megválasztását 335 képviselő támogatta a titkos szavazáson, hatan ellene szavaztak, két voks érvénytelen volt.

Szabó Marcel nemzetközi jogászt az alapvető jogok biztosa, Szabó Máté jelölte a tisztségre, miután a korábbi ombudsmanhelyettes, Fülöp Sándor – aki 2008-tól az új alkotmány hatályba lépéséig a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa volt – 2012. szeptember 1-jei hatállyal lemondott tisztségéről.

Szabó Marcel mostanáig a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos volt, ő vezette a Bős-Nagymaros ügyében Szlovákiával folytatott egyeztetéseken a magyar tárgyalódelegációt. Korábban azonban már jelezte a közigazgatási és igazságügyi tárcának, hogy lemond a miniszteri biztosi tisztségről, ha az Országgyűlés megválasztja az alapvető jogok biztosának helyettesévé. A vonatkozó sarkalatos törvény alapján az alapvető jogok biztosának és helyettesének a megbízatása összeegyeztethetetlen minden más állami, önkormányzati, társadalmi és politikai tisztséggel vagy megbízatással, egyéb keresőtevékenységet nem folytathat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!