Magyarország és az ASEAN: Martonyi szerint jól fejlődnek a kapcsolatok

2012. október 12. 11:15

A külügyminiszter szerint Magyarország fordulóponthoz érkezett, mivel nagy politikai és gazdasági változások mennek végbe a világban, és ezekre minden országnak reagálnia kell.

2012. október 12. 11:15

Martonyi János külügyminiszter szerint nagyon jól fejlődnek a kapcsolatok az EU és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN), valamint Magyarország és az ASEAN között, és fontos érdekünk a további kapcsolatépítés. A pénteki budapesti nemzetközi konferencián, amelynek célja a Magyarország és a délkelet-ázsiai térség közötti együttműködési lehetőségek feltérképezése, a tárcavezető kifejtette: Magyarország fordulóponthoz érkezett, mert nagy politikai és gazdasági változások mennek végbe a világban, és ezekre minden országnak reagálnia kell. Emellett a magyar külpolitikában is fordulatot jelent a globális nyitás, amelynek fontos eleme a keleti nyitás – mutatott rá. Ezért szervezték a csütörtökön kezdődött kétnapos konferenciát is – tette hozzá. A keleti nyitást bizonyítja az is, hogy az idei nagyköveti értekezletre, augusztus végén Szurin Picuvant, az ASEAN főtitkárát hívták meg, hogy tartson előadást a diplomatáknak.

Mint mondta, több ASEAN-országgal is szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséről tárgyal az EU, és Magyarország támogatja, ösztönzi ezeket a tárgyalásokat. Kiss Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke köszöntőjében hangsúlyozta, könnyebb lehet a kilábalás a gazdasági nehézségekből, ha Magyarország nemcsak az EU, hanem más térségek irányába is nyit. A keleti nyitás a kormánynak is kiemelten fontos, ezt bizonyítja, hogy több ázsiai országgal gazdasági vegyes bizottságokat hoznak létre, és több látogatást is tettek a kormány tagjai a térségben – fogalmazott. Hangoztatta, már a kétnapos fórum elején komoly eredmények születtek a gazdasági kapcsolatépítésben, ami azt mutatja, hogy jó irány a keleti nyitás. A jövő év elejére is konferenciát és üzletemberi fórumot terveznek az együttműködés szorosabbra fogásáért a délkelet-ázsiai térséggel – közölte.

A Külügyminisztérium, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Külügyi Intézet által szervezett kétnapos eseményen több mint 120 kormányzati tisztviselő, üzleti döntéshozó és civil szervezetek képviselője vesz részt Magyarországról és az ASEAN-tagállamokból. A rendezvény második napján üzleti fórumot tartanak a Magyar Külügyi Intézetben. Az ASEAN 1967-ben alakult. Tíz tagállamában (Brunei, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kambodzsa, Laosz, Malajzia, Mianmar, Szingapúr, Thaiföld és Vietnám) hatszázmillióan élnek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!