Iskolaköpeny vs. egyenruha

2012. augusztus 30. 15:46

Egyrészt az iskolaköpeny és az egyenruha között van különbség. Másrészt mindkettő (és igen más módon) csak elrejti a különbségeket, valóban nem szünteti meg azokat.

2012. augusztus 30. 15:46
Weisz Manfréd Huba

Ha valóban a szegénység és a különbségek eltüntetéséről lenne szó, akkor az iskolaköpeny nem lenne megoldás. Akkor beszéljünk az egyenruháról. Másrészt viszont, míg 40 vagy 20 éve a ruha volt a fő identitásformáló, a különbségeket jól kiadó különbség, mára ez eltűnt. Ma a high tech cuccok, az okostelefon, a játékok adják ki a különbséget gyerek és gyerek, vagyis szülő és szülő anyagi helyzete között. Természetesen ez csak a nagyvárosokra igaz, és itt térhetünk át a következő problémánkra.

Amikor Magyarországon leküzdhetetlennek tünik a gyerekszegénység, és a kormány az ez ellen küzdő intézetet ellehetetleníti; amikor sok helyen az alapszintű oktatás nem megoldott, vagy egyszerűen pocsék; amikor ha valaki Budapestre születik, többszörös az esélye az egyetemre kerülésre − az oktatás és a hozzáférhetőség miatt −, akkor nem az iskolaköpeny oldja meg a különbségeket. Amikor a különbség az, hogy valaki magánnyelvtanárt kap, vagy egyszer a héten húst az asztalra, egyszerűen nevetséges ezzel tematizálni a közbeszédet.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pic
2012. augusztus 31. 07:04
Az iskolában a rendre szoktatás egy komplett egység volt mikor én iskolába jártam. Iskolaköpenyben mentünk, sorban álltunk, az órán fegyelmezetten kellett viselkedni és a szünetben sem vertük szét az iskolát. A szülők nem jártak be tanárt verni, a gyerekek nem fosztották ki egymást, és az iskola első sorban azért volt, hogy tanuljunk. Ennek kell mindent alárendelni. Öltözködést, viselkedést, stb. Utáltuk a köpenyt természetesen, de nem haltunk bele, hogy hordani kell. Az is nevelés kérdése, hogy az örökös anyagi természetű különbözni akarás helyett, tényleg értékes dolgokról szóljon az életünk. Azért olyan lelki beteg ez a társadalom, mert az örökös megfelelési kényszer, ami csak anyagi javakban jelenik meg, betegíti.
nyugalmazott tanár
2012. augusztus 30. 17:36
"nem az iskolaköpeny oldja meg a különbségeket." de nem is az egyenlőtlenség takarására alkalmas, hanem a hivalkodás korlátozására. A szülők egy részének eszement kérkedése a kevésbé tehetős családokat naponta alázza meg. Ennek egyik korlátozója lehet az iskolai öltözködés szabályozása. De e mellett sok egyébre is szükség enne. A társadalmi különbségeket eddig a leg erőteljesebben az "esélyegyenlőségi programnak" nevezett átejtések gerjesztették. Mert szemet húny a probléma fölött, és álságos, impotens technikákkal kísérletezget.
kiskakas
2012. augusztus 30. 16:20
Én nem tartom amúgy ördögtől valónak a köpenyt, és nem azért, amiért Rózsának tetszik. A szegény gyerekek frusztrációit valóban növeli majd a táska, az okostelefon, és az egyéb vackok, a ruha csak egy dolog, ez a fenti cikkben helytálló. Viszont elfedné a prostinak öltöző 13éves kislányok felnyomott melleit, a haspólókat, amikből még kibuggyan a babaháj, a menőség útjait kereső fiúcskák halálfejes, véres, sátánista vagy horogkeresztes pulóvereit, és az egyéb borzalmakat, amiknek a szülő egy idejében kiutalt pofonnal gátat vethetett volna, de nem tette.
kiskakas
2012. augusztus 30. 16:17
H. R. elmondta, hogy ő a maga részéről támogatja a köpenyt, bár a kérdés sehol nincs napirenden. Ehhez képest mindenki úgy ordibál, mintha holnaptól az országban minden embernek köpenyt kéne hordani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!