Nem tolerálják a helyesírási hibákat a magyarok

2012. augusztus 29. 10:55

A hazai internetes társadalom 88 százaléka számára fontos a helyesírás, és négyötödük úgy véli: a sok hiba csökkenti az olvasás élvezetét. A következmények a cikk olvasásának abbahagyása, vagy az oldaltól való végleges elpártolás lehetnek.

2012. augusztus 29. 10:55

A hazai internetes társadalom 88 százaléka számára fontos a helyesírás, és minden második netező úgy gondolja, teljes mértékben illik rá az az állítás, hogy helyesen ír – számolt be a Netidők blog az NRC felmérése alapján. A kutatás során kiderült: a nők valamivel fontosabbnak tartják a helyesírás kérdését, mint a férfiak, és azok is nagyobb jelentőséget tulajdonítanak neki, akik rendszeresen publikálnak az interneten.

Bár a többség nem ért egyet azzal, hogy az internetes tartalmakban elfogadhatóbb a hiba, a világhálón található írások esetében mégis valamivel toleránsabb az olvasóközönség. A megkérdezettek leginkább a könyvek esetében tartják zavarónak az elütéseket és a helyesírási hibákat, de a nyomtatott sajtóban is fokozottan bosszantónak találják azokat. Az online tartalmak esetében ötből egy olvasó szemet tud hunyni a hibák felett, viszont kifejezetten nagyok az elvárások a vállalati honlapokkal szemben.

Az internetezők négyötöde úgy véli, a sok hiba csökkenti az olvasás élvezetét, ennek ellenére fele annyian tartanak zavarónak egy egyoldalnyi szövegben sok kisebb elütést, mint egyetlen valóban komoly helyesírási hibát. Minden harmadik felhasználóval előfordult már, hogy abbahagyta egy cikk olvasását emiatt, sőt egyötödük pártolt már el emiatt internetes oldaltól.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!