Andor: IMF-megállapodás esetén elkerülhető a munkanélküliség növekedése

2012. augusztus 09. 10:54

Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa kijelentette: Magyarországon elkerülhető a munkanélküliség növekedése az IMF-fel létrejövő megállapodás esetén.

2012. augusztus 09. 10:54

Magyarországon elkerülhető a munkanélküliség növekedése az IMF-fel létrejövő megállapodás esetén, mert a magyar eset más, mint a görög, az ír vagy a portugál – mondta Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtök reggel. A műsorban az uniós biztos arról beszélt, hogy az utóbbi időben vészesen nőttek az Európán belüli különbségek, a pénzügyi válság folytatódása nem ad eszközöket a kormányok kezébe, hogy önmaguktól hathatósan fellépjenek a munkanélküliség ellen, köztük azokban az országokban, ahol az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap, a Európai Központi Bank által vezérelt stabilitási programot végrehajtják végre.

Kifejtette: az eurózónában lévő országok esetében a spekulációnak nagy szerepe volt abban, hogy ilyen helyzetbe kerültek, és eurózóna tagságuk viszonylag korlátozza a mozgáslehetőségüket. Andor László szerint Magyarországon más okai vannak a külső pénzügyi támasz keresésének, és ennek következtében a program jellege is más lesz, így nagyobb az esély arra, hogy a program inkább élénkíteni fogja a növekedést, nem pedig gyengíteni.     

A műsorban az uniós biztos kitért arra, hogy a fiatalok leginkább kiszolgáltatottak a munkaerőpiacon. Magyarország esetében viszonylag későn kezdődött a fiatal munkavállalók kivándorlása. Több uniós országra már jóval korábban jellemző volt, hogy külföldi munkakereséssel próbálnak megélhetést keresni – mondta Andor László. Szerinte  most Németországban és az északi országokban érdemes munkát keresni, és ennek kedvez, hogy tavaly május óta a német és az osztrák munkaerőpiac teljesen szabaddá vált a kelet-európai régió munkavállalói számára is, és tapasztalataik alapján mérhetően sokkal többen jelentkeztek, és elhelyezkedtek különösebb zavar okozása nélkül.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetahó
2012. augusztus 10. 11:32
Látod, Andor? Jól mondta Kertész. Ezek tényleg moslékzabáló, genetikusan alattvaló, félázsiai származékok! Csak rájuk kell nézni.
kjkj945
2012. augusztus 10. 11:26
Noooomális????
keszi
2012. augusztus 10. 11:24
Biztos úr! Biztos,hogy kiváncsiak vagyunk magára és a véleményére? (Még emlékszünk, hogyan szavazott az EU- ban Magyarország ellen!)
pharmacyli
2012. augusztus 09. 13:34
Óh, most megszólalt Andor úr. Bezzeg akkor hallgatott, amikor a bizottság (európai unió) elítélte Magyarországot, azért a módszerekért, melyet már más országok is alkalmaztak. Jó lenne, ha ez az idegenszívű ember nem is jönne vissza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!