Közlekedési jogszabályok változnak

2012. július 12. 17:45

Az Országgyűlés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterjesztése alapján számos ponton módosított egyes közlekedési tárgyú törvényeket csütörtökön; a rendelkezések a tárca közleménye szerint tervezhető jövőképet rögzítenek a hazai úthálózat fejlesztésében, és fokozzák a közlekedés biztonságát.

2012. július 12. 17:45

A változások kapcsán kifejtik: az elfogadott módosítások megerősítik a gyorsforgalmi hálózat tavaly nyári kormányhatározatban foglalt hosszú távú fejlesztési programját. Az útépítések és -bővítések rövidebb előkészítési idővel, egyszerűbb és gyorsabb engedélyezési eljárással juthatnak el a kivitelezésig. A friss módosítás szakaszolás és időbeli ütemezés nélkül emeli törvényi szintre a korábbiakban elhatározott beruházások listáját.

A tárca szerint a fejlesztések megvalósításával hosszú távon is érezhetően javul Békés, Dél-Somogy, az északkeleti határtérségek és Nyugat-Zala megközelíthetősége.

A most elfogadott módosítás pontosítja a közút melletti reklámtáblák elhelyezésére vonatkozó tilalmakat, és előírja, hogy a szabályozásba ütköző reklámhordozókat idén szeptember végéig el kell távolítani. A jogszabályi környezet ezzel a reklámtáblák biztonságos, jogszerű, az európai gyakorlathoz közelítő elhelyezésére készteti a hirdetőket, az utak menti területek tulajdonosait – vélekedik az NFM.

Újdonság az is, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények esetén a közútkezelők átmenetileg korlátozhatják vagy elterelhetik a forgalmat – hívja fel a figyelmet a minisztérium. Hozzáfűzik: főként intenzív havazás idején lehet arra szükség, hogy elsősorban a tehergépkocsikat teljesen vagy részlegesen kitiltsák az utakról.

Az autópálya vagy autóút kezelője a jövőben eltávolíthatja vagy eltávolíttathatja a gyorsforgalmi út olyan területén veszteglő járművet, ahol a megállás tilos. Ehhez az üzembentartó vagy a tulajdonos és a rendőrség előzetes értesítésére van szükség. Balesetveszély esetén azonban elegendő csak a rendőrséget tájékoztatni az üzembentartó utólagos értesítése mellett – ismerteti a változást az NFM.

Az új előírások többsége a módosítások kihirdetését követő 15. napon lép hatályba – hangsúlyozza az NFM.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolinho723
2012. július 13. 08:35
Normális utak kellenének nem ilyen baromságok.
Bisque Béla
2012. július 12. 18:23
Még több büntit szeretnék fizetni, ha lehetne kérnem!!! Már szeretnék akár menet közben is tilosban parkolni, és parkoló autóval is átlépni a megengedett sebességet, valamint megsérteni az előzésre vonatkozó szabályokat!! Léccilécci!
drieno
2012. július 12. 18:03
"Az autópálya vagy autóút kezelője a jövőben eltávolíthatja vagy eltávolíttathatja a gyorsforgalmi út olyan területén veszteglő járművet, ahol a megállás tilos. Ehhez az üzembentartó vagy a tulajdonos és a rendőrség előzetes értesítésére van szükség. Balesetveszély esetén azonban elegendő csak a rendőrséget tájékoztatni az üzembentartó utólagos értesítése mellett – ismerteti a változást az NFM." jó fejek, gyorsforgalmi úton veszteglő autó önmagában balesetveszélyes, az első felét megspórolhatták volna a szövegnek, vagy közben megjött az esze valakinek, és írt egy rendes ,alkalmazható szabályt is
kjkj945
2012. július 12. 17:55
És a hatályos kresz teljes szövegét mikor adják ki egyben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!