Magyarország a tudás földje

2012. június 25. 16:45

A tudás földjének nevezte Magyarországot hétfőn a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán szerint „a romkocsmák félhomályában merengő, állástalan diplomásokkal ma Dunát lehet rekeszteni, de ez sem nekik nem jó, sem az országnak”.

2012. június 25. 16:45

Jávor Benedek a „Milyen országban akarunk élni – kaszárnyakapitalizmus vagy tudásalapú társadalom?” című kérdése kapcsán arról beszélt, hogy míg a tudásalapú társadalmak az emberi erőforrásokba fektetnek be, a társadalmi egyenlőséget tűzik ki célul, az oktatást és az egészségügyet pedig megerősítik, addig a kaszárnyakapitalizmus „a munkavállalói jogokat hírből sem ismeri”, alacsony hozzáadott értékű összeszerelő iparágakat erőltet, és „nem törődik az oligarchakörök államot pumpáló tevékenységével”. Az ellenzéki politikus szerint a kormány tevékenysége ezt a kaszárnyakapitalizmust valósította meg. Jávor szerint ez „Magyarország jövőjének elárulása”.

A kormányfő válaszában azt mondta: Magyarország a tudás földje, a magyar észjárás, találékonyság és tanulékonyság a legfőbb erőforrásunk. „A mi célunk az, hogy a magyarok a jó szellemi képességeiket valóban kamatoztatni tudják a kiélezett gazdasági versenyben: a romkocsmák félhomályában merengő, állástalan diplomásokkal ma Dunát lehet rekeszteni, de ez sem nekik nem jó, sem az országnak” – fogalmazott.

Álláspontja szerint a régi oktatási rendszer tömegével termelte ki a piacképtelen tudással rendelkező embereket. „Amikor Széchenyi a kiművelt emberfők sokaságáról beszélt, akkor nem hasznavehetetlen okleveleket álmodott meg, hanem alkotóképes szakembereket, akik hasznosítható tudással rendelkeznek” — mondta Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy kormánya olyan sikeres embereket szeretne képezni, akik a nehéz XXI. századi kihívások közepette Kínával, Brazíliával vagy akár az Egyesült Államokkal futott versenyben is megállják a helyüket.

A kabinet ezért újította meg az oktatási rendszert, vagyis hogy az állam az adófizetők pénzéből csak olyan képzéseket támogasson, amelyekkel el is lehet helyezkedni, és sikeressé lehet válni – közölte.

Összesen 204 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2012. június 25. 23:27
Ez az Viktor B+, még sok ilyen "drága" költői képet, hadd morzsolódjanak a szavazatok. Inkább hallgatnál Járaira: ugyanezt kell csinálni, csak sokkal halkabban.
imres
2012. június 25. 22:17
Látom az elvtársak nagyon érzékenyen reagáltak Orbán szavaira. Pedig, ha végiggondolnák mondanivalóját, rádöbbennének, hogy igaza van. Csak ahhoz az elvtársi attitűdöt le kellene vetkőzni és a gondolkodás képességével rendelkezni. Sajnálom, elvtársak! Nagyon buták vagytok.
RAMBO
2012. június 25. 21:02
Várjatok, ami igaz az igaz. Tényleg raklapszám kapták a fiatal hülyék a semmit érő diplomákat. Egy bizonyos Pokorni nevű oktatási miniszter ötlete volt, hogy 50% legyen a diplomások száma.
Obulus
2012. június 25. 21:00
" kormánya olyan sikeres embereket szeretne képezni, akik a nehéz XXI. századi kihívások közepette Kínával, Brazíliával vagy akár az Egyesült Államokkal futott versenyben is megállják a helyüket." Ez bolond!Ez már biztos. A képzett magyar munkaerő Kínában, Brazíliában vagy akár az Egyesült Államokban is megállják a helyüket. Talán így akarta mondani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!