KSH: Tovább csökkent a GDP

2012. május 15. 09:58

Az előző év azonos időszakához képest 0,7 százalékkal csökkent Magyarország bruttó hazai terméke 2012. első negyedévében – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A szezonális és naptárhatásoktól megtisztított adatok szerint viszont 1,5 százalékos volt a visszaesés az előző évhez, és 1,3 százalékos az előző negyedévhez képest.

2012. május 15. 09:58

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012. első negyedévében 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a gyorsbecslést a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A naptárhatás kiszűrésével 1,3, a szezonális és naptárhatástól megtisztított, azaz valamennyi egyedi tényezőtől megtisztított mutató szerint 1,5 százalékkal zsugorodott a hazai össztermék 2011. első negyedévéhez képest. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal esett vissza a GDP. A negyedéves GDP a múlt év első negyedéve óta nem mutatott növekedést a tavalyi második és negyedik negyedévben stagnált, a harmadikban 0,1 százalékkal csökkent. 

A nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált, az információ kommunikáció nemzetgazdasági teljesítménye növekedett, míg az építőiparé jelentősen visszaesett az év első negyedében – áll a KSH közleményében, amely hangsúlyozza, hogy a becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok eltérőek lehetnek a most közöltektől. A KSH apró korrekciót hajtott végre a tavalyi negyedik negyedévi adatnál is: az előző negyedévhez viszonyított adatot nullára módosította, a korábbi 0,3 százalékos növekedésről. 

A magyar gazdaság első negyedévi teljesítménye elmaradt a várakozásoktól: a  Napi Gazdaság konszenzusa szerint az elemzők éves alapon 0,4 százalékos, negyedéves összehasonlításban 0,5 százalékos csökkenést vártak, londoni elemzők viszont év/éves összehasonlításban stagnálásra számítottak.

 

Összesen 454 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chinasky
2012. május 15. 21:11
bayerék kezdhetik szervezni a békemenet 2.0-át...a "rossz GDP" ellen. javallott frontfelirat: "nem leszünk rossz GDP"
Omega2010
2012. május 15. 20:24
"Harmincmilliós reklámban hirdetik a Magyar Állampapírt A filmecskéhez Oscar-díjra jelölt rendezőt kért fel az Államadósság Kezelő Központ. Az érzelemdús arcokat bemutató reklámról a központ vezérigazgató-helyettese azt mondta: „nem volt olcsó". Egy reklám arcokkal. Sok arccal. Fiatallal, időssel, férfival, nővel. Egyesével és mozaikszerűen. 45 másodpercben. Ééééés... ennyi!" Itt a videó is, már csak azt kéne megtudni, hogy kinek a zsebébe ment ebből 20-25 millió, mert én ezt 5-ből simán megcsináltam volna:) http://www.hir24.hu/belfold/2012/05/15/harmincmillios-reklamban-hirdetik-a-magyar-allampapirt/~~fokusz
G. Pantyelejevics
2012. május 15. 19:36
Na! Megmaradt naridroidok! Látjátok még azt a 7 %-os növekedést?! Amelyik prosztó nekiáll itt hülyézni, azt emlékeztetem rá, hogy akkor is hülyézett, amikor még a 7 %-os mantra ment és leírtam, hogy kamu. Igazam nekem lett, sajnos. Mint mindenben, amiben itt az elmúlt 2 évben a droidok leugattak bárkit, aki azt mondta, hogy csak lila köd. A gazdaság beleállt a földbe. Ami romok maradtak, lopja Simicska Zrt. Ebből hova? Tapsikoljatok még a tolvajoknak tovább! Cél Észak-Korea. :P
neeskens
2012. május 15. 17:12
Én tisztában vagyok vele, hogy a magyar választópolgár nem a türelméről, meg a hosszú emlékezetéről híres. De egy google public data-t érdemes lenne megnézni néha. 2002-ben (a kormányváltás évében) a videgrádi országok közül nálunk volt a második legnagyobb a gazdasági növekedés (a szlovákok pár tizeddel beelőztek). 2006-os évre az utolsó helyre küzdötték le a szocik az országot.Azóta ezt stabilan tartjuk. Rendben, takarodjon az Orbán, eddig egyszerű. Csak ki jöjjön helyette? Akik ezt a szarkupacot összehozták? Vagy a Vona, aki egyből bemondja az fizeésképtelenséget és kilép az Unióból?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!