Javult Magyarország versenyképessége

2012. május 31. 16:41

Az EKB és részben az IMF által, a jegybanktörvényben igényelt további finomításokról ötoldalú egyeztetések folynak a jegybank hosszú távú független működése érdekében – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Csütörtökön azt is tudatták: Magyarország két helyet lépett előre az IMD által közzétett versenyképességi rangsorban.

2012. május 31. 16:41

Az EKB és részben az IMF által, a jegybanktörvényben igényelt további finomításokról ötoldalú egyeztetések folynak. A cél az, hogy a törvény hosszú távra megalapozza egy széles hatáskörrel rendelkező, független jegybank működését – reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön nyilvánosságra hozott véleményére. Megjegyzik azt is: az „Infringement” (kötelezettségszegési) eljárásban az Európai Bizottság által felvetett kérdéseket a benyújtott jegybanktörvény módosító javaslat a Bizottság által elfogadott módon rendezi.

Az EKB továbbra is aggályait fejezte ki a jegybank függetlenségét illetően. Úgy fogalmaztak: az EKB fenntartja azt az álláspontját, hogy az MNB-törvény hatályos rendelkezései – a módosított törvénytervezetben szereplő, jó irányba tett elmozdulás ellenére – nem elégségesek a központi bank függetlenségének helyreállításához.     Különösen aggályosnak tartják, hogy a monetáris tanács tagjainak száma változtatható és kinevezhető egy harmadik alelnök, valamint azt is, hogy e lépések az MNB-vel való konzultáció és igényének  figyelembe vétele, illetve az MNB véleménye ellenére, alátámasztó érvek nélkül tehetők meg.

A NGM csütörtökön azt is tudatta, Magyarország két helyet lépett előre az előző évhez képest az IMD svájci székhelyű nemzetközi üzleti iskola által közzétett versenyképességi rangsorban, így most a 45. – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön. A felmérés 59, többségében fejlett gazdaság versenyképességét vizsgálta. Az NGM közleménye szerint a javulás legnagyobb részben a gazdaság teljesítményét mérő indikátoroknak köszönhető, de a kormányzati és a vállalati hatékonyság szempontjából is javult Magyarország versenyképessége.

A 2012. évi rangsorban Magyarországnak Kolumbiát és Brazíliát sikerült megelőznie, de a visegrádi országcsoporton belül is javult Magyarország relatív pozíciója: a rangsorban az ország előtt álló Csehország és Lengyelország teljesítménye romlott, illetve stagnált, míg a Magyarországtól kissé elmaradó Szlovákia helyezése javult ugyan, de csak egy hellyel.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2012. június 01. 09:18
Mit kell ezzel ennyit x@rozni? Oda kell adni a teljes valuta tartalékot Orbánnak és Matolcsynak. Ők garantáltan eltapsolják 1 év alatt. Hamarabb túl lennénk az egészen.
gross
2012. május 31. 18:47
A hírhez hozzátartozik, hogy a 2011-es 58.918-es indexről 57.34-re "javult" Magyarország versenyképessége. Bár nem sok értelme van az ilyen indexeknek, ez inkább csak játék.
kjkj945
2012. május 31. 18:24
Bezzeg a jusában:) http://www.orientpress.hu/99759/RSS
kjkj945
2012. május 31. 17:36
Ja ezt a független svájcban csináéták és nem az ejuban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!